Linkovi

Srbija i pravosnažno odbila izručenje Bogićevića Crnoj Gori


Privođenje osumnjičenih za pokušaj puča u Crnoj Gori
Privođenje osumnjičenih za pokušaj puča u Crnoj Gori

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odbio izručenje Crnoj Gori srpskog državljanina Predraga Bogićevića, osumnjičenog da je učestvovao u planiranju državnog udara i likvidacije bivšeg premijera Mila Đukanovića uoči paramentarnih izbora 16. oktobra prošle godine.

Isti sud je u februaru odbio i izručenje svog državljanina, Nemanje Ristića, kojeg crnogorsko tužilaštvo takođe dovodi u vezu sa navodnim pokušajem svrgavanja Đukanovića.

"Apelacioni sud je potvrdio odluku prvostepenog suda (Specijalnog suda) kojom je odbijeno izručenje Bogićevića jer smatra da je molba neosnovana, da nisu ispunjeni uslovi za izručenje", rekla je Tanjugu portparol Apelacionog suda, Mirjana Piljić.

Sredinom januara, Ministarstvo pravde Crne Gore zatražilo je izručenje Bogićevića i Ristića, radi krivičnog gonjenja u toj državi zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

Izručenje je odbijeno uz obrazloženje da su Bogićević i Ristić radnje za koje ih tereti tužilaštvo navodno izvršili na teritoriji Srbije, te da, shodno odredbama bilateralnog sporazuma o izručenju između Srbije i Crne Gore, nisu ispunjene pretpostavke za njihovo izručenje.

Njih dvojica su bili uhapšeni u Kragujevcu i Beogradu 13. januara ove godine, po međunarodnoj potjernici Crne Gore.

Bogićević je proveo mjesec i po u pritvoru, dok je Ristić je sve vrijeme bio na slobodi a njegove fotografije, pored ostalih i sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim, više puta objavljivane putem društvenim mreža i medija.

Za njima i dvojicom državljana Rusije, navodnih agenata ruskih vojnih službi, početkom decembra 2016. raspisana je potjernica Crne Gore zbog sumnje da su organizovali kriminalnu grupu planirala upad u Skupštinu, hapšenje i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

XS
SM
MD
LG