Linkovi

Srbija uhapsila osobe sa crnogorske potjernice


Montenegro Election
Montenegro Election

Srpska policija uhapsila je danas dvojicu državljana te zemlje koje crnogorski biro Interpola potražuje zbog sumnje da su učestvovali u planiranju terorističkog napada u Crnoj Gori, prenosi Tanjug.

Ministarka pravde Srbije, Nela Kuburović saopštila je ranije danas da ta zemlja od Crne Gore nije dobila zahtjev za izručenje dvojice srpskih državljana osumnjičenih za pokušaj državnog udara u Podgorici na dan izbora 16. oktobra, prenosi portal RTCG.

“Još nismo dobili od Crne Gore zahtjev za izručenje. Bilo je dostavljeno nešto neuredno”, rekla je Kuburović na konferenciji za novinare u Beogradu. “Očekujem da se postupak nastavi”

Kuburović je rekla da će Srbija, čim dobije potrebna dokumenta, nastaviti postupak u vezi sa zahtjevom Crne Gore za izručenje dvojice državljana Srbije osumnjičenih za terorizam i kriminalno udruživanje.

Crnogorsko tužilaštvo raspisalo je početkom decembra 2016. godine međunarodnu potjernicu za državljanima Srbije, Nemanjom Ristićem iz Beograda i Predragom Bogićevićem iz Kragujevca, kao i dvojicom Rusa, Eduardom Širokovom i Vladimirom Popovom - navodnim nalogodavcima pokušaja državnog udara u Podgorici.

Njih tužilaštvo sumnjiči, zajedno sa još 16 osoba, mahom srpskih državljana, da su navodno pripremali oružanu pobunu sa ciljem svrgavanja legalno izabrane vlasti u Podgorici, zauzimanja Skupštine Crne Gore i proglašenja pobjede opozicije.

Većina osumnjičenih za kriminalno udruživanje i terorizam u pokušaju nalazi se u zatvoru Spuž kod Podgorice, dok vlasti u Podgorici očekuju da vlasti u Beogradu i Moskvi postupe po međunarodnoj potjernici Interpola i osumnjičene za terorizam učine dostupnim pravosudnim prganima Crne Gore.

Ranije ove nedjelje crnogorski ministar pravde Zoran Pažin pozvao je Srbiju da bez oklijevanja uhapsi i izruči svoje državljane koje traži podgorički biro Interpola.

Jedan od njih, 43-godišnji Nemanja Ristić, slikao se nedavno u društvu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova prilikom njegove posjete Beogradu, a tokom proslave pravoslavnog Božića podijelio je i “selfi” na društvenim mrežama.

Za sada nije poznata lokacija dvojice Rusa osumnjičenih da su finansirali i organizovali grupu koja je, prema tvrdnjama tužilaštva, trebala da svrgne dugogodišnjeg prozapadnog bivšeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

XS
SM
MD
LG