Linkovi

CG: Potpisan Sporazum o fer i slobodnim izborima


Učesnici parlamentarnog dijaloga u Crnoj Gori ( arhiva, rtcg.me)
Učesnici parlamentarnog dijaloga u Crnoj Gori ( arhiva, rtcg.me)

U Podgorici je potpisan Sporazum o fer i slobodnim izborima čiji je cilj da se uvede opozicija u Vladu i državne institucije, kako bi se sprečila zloupotreba državnih resursa za parlamentarne izbore u oktobru

Predstavnici građanske opozicije (URA, Demos, SDP) i DPS-a potpisali su dugo očekivani Sporazum o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore. Nešto kasnije, lider DPS-a Milo Đukanović takođe je potpisao je Sporazum. Sporazumu su se prethodno priključili Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka.

Time je formalizovan sporazum čiji je cilj da uvede opoziciju u Vladu i državne institucije, kako bi se spriječila zloupotreba državnih resursa uoči parlamentarnih izbora koji se očekuju u oktobru ove godine.

DEMOS, URA i SDP potpisali su deklaraciju o oblicima predizborne i postizborne saradnje koja je, kako tvrde, nesporno građanskog karaktera, čiji je osnovni postulat smjenjivost vlasti, a uključuje i postulat o evropskom usmjerenju Crne Gore.

U paketu od tri dokumenta koja su danas potpisana nalazi se i izjava da tri partije neće praviti nikakve koalicije s DPS-om. Ovom potpisu pridružio se i lider SNP-a Srđan Milić iako njegova partija nije potpisala Sporazum.

“Uvjereni smo da opozicija i DPS treba da obezbijede kontrolu izbora, kroz pozicije u državnoj administraciji i javnim predzećima. Želimo da učinimo sve da nestanu zloupotrebe državnih resursa i partijsko zapošljavanje, a da građani 9. oktobra slobodno biraju, bez ustezanja”, kazao je Rakčević.

Po Sporazumu, opoziciji pripadaju ministarska mjesta u Ministarstvu finansija, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu rada i socijalnog staranja i Ministarstvu poljoporivrede. Opozicija će, takođe, dobiti mjesta potpredsjednika i pomoćničke funkcije s posebnim ovlašćenjima u ministarstvima zdravstva i prosvjete.

Opoziciji će pripasti i više od 50 funkcija u javnim preduzećima i oko 150 mjesta na administrativnom i savjetničkom nivou. Time je, nakon pet mjeseci pregovora, napravljen korak naprijed ka formiranju vlade izbornog povjerenja.

Leks specijalis, koji će pratiti potpisani Sporazum, važiće od dana izbora novih članova Vlade pa do dana utvrđivanja konačnih rezultata parlamentarnih izbora. Predstavnici opozicije imaće uvid u odluke iz njihovih nadležnosti koje su donijete od početka ove, izborne godine.

Dokumentom je predviđeno da one koji će, na osnovu političkog dogovora, popuniti mjesta u upravi imenuje Vlada, bez konukrsa. Bez potpisa predstavnika opozicije neće moći da se prima u stalni radni odnos, niti da se koriste državni resursi. Cilj je da se spriječi svaka mogućnost korišćenja imovine svih građana za izborne potrebe.

Očekuje se da će sjednica Skupštine biti održana najvjerovatnije u četvrtak. Na toj sjednici bi trebalo da se raspravlja o leks specijalisu, novim ministrima u Vladi i o povjerenju predsjedniku Skupštine, Ranku Krivokapiću.

Demos: Principijelnost u borbi za uspostavljanje pravne države i efikasnost u dekriminalizaciji sistema

Predsjednik Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević, lider Demosa Miodrag Lekić i predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić potpisali su danas deklaraciju kojom se obavezuju da neće praviti predizborne i postizborne saveze sa DPS. Rakčević je izrazio očekivanje da će i ostale opozicione partije potpisati taj dokument.

Potpisivanjem ove deklaracije od strane predsjednika Lekića, Demos šalje jasnu poruku crnogorskoj javnosti da “ostaje dosljedan na svom političkom putu oslobađanja države od destruktivnog upravljanja DPS-a, čiji se visoki funkcioneri nalaze pred nadležnim organima kao osumnjičeni za kriminalno udruživanje, a međunarodna javnost u svojim izvještajima prepoznaje i ističe zabrinutost zbog nerješavanja afera i izostanka pravnog epiloga u slučajevima koji uključuju vladajuću stranku”, saopšteno je iz Demosa.

XS
SM
MD
LG