Linkovi

CG: Specijalcima zatvor zbog prebijanja pristalice opozicije


Montenegro Clashes

Dvojica pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) crnogorske policije, Boro Grgurović i Goran Zejak, osuđeni su danas na po godinu i pet mjeseci zatvora zbog prebijanja pristalice opozicije Milorada Martinovića 24. oktobra 2015. godine, nakon tadašnjih nasilno okončanih protesta Demokratskog fronta.

Sutkinja Osnovnog suda u Podgorici, Nada Rabrenović, koja je danas izrekla presudu protiv dvojice specijalaca, osudila je Zejaka i Grgurovića zbog mučenja i nanošenja teških tjelesnih povreda, istovremeno ih oslobađajući krivice za oštećenje Martinovićevog vozila.

Lokalni mediji podsjećaju da, u toku postupka protiv dvojice osuđenih specijalaca, nije utvrđeno ko su ostali pripadnici specijalne jedinice koji su tukli bivšeg boksera i aktiviste Liberalnog saveza Crne Gore.

Tužiteljka Danka Ivanović Đerić je u završnim riječima saopštila je da je svim sprovedenim dokazima potvrđeno da su Grgurović i Zejak sa, i dalje nepoznatim osobama, brutalno pretukli Martinovića.

Ona je tražila da Osnovni sud, prilikom odmjeravanja kazne, posebno cijeni to što su optuženi kao policijski službenici prema Martinoviću “preduzeli nedozvoljenu, neopravdanu, nesrazmjernu upotrebu sredstava prinude i to u obimu koji nema zakonsko opravdanje, već se smatra nečovječnim i predstavlja torturu”.

Ivanović Đerić je naglasila da bi izricanje kazne blaze od one izrečene Grguroviću I Zejaku moglo doprinijeti “razvijanju jedne negativne moralne klime u društvu”.

Branilac optuženih Zdravko Begović tražio je da Grgurović i Zejak budu oslobođeni optužbi “usljed nedostatka dokaza” I zamolio sutkinju da odluku donese “hladne glave”.

“Onog trenutka kad budem dobio pismeni otpravak presude, ja ću visem sudu izjaviti žalbu pa ćemo konačno vidjeti da li je ova presuda u skladu sa pravnim saobraćajem ili ima određenih nezakonistosti”, rekao je Begović novinarima nakon izricanja presude.

On je dodao da “čak ni sam oštećeni nije identifikovao moje branjenike jer je na glavnom pretresu tvrdio da su po fizićkim karakteristikama oni apsiolutno drugačiji od lica koja su njemu nanijeli povrede”.

Predstavnici nevladine organizacije Građanska alijansa, koja se bavi zaštitom ljudskih prava, podsjetili je da se na snimku vidi da “preko 20 policjskih službenika u konkretnom slučaju primjenjivalo sredstva prinude, a na kraju imamo dvojicu koji su odgovorni”.

“Mislim da je ovdje primijenjena jedna arhaična praksa u prihvatanju te odgovornosti, odnosno… da su se vukle slamčice pa oni koji izcuku najkraće snose odgovornost”, rekao je Milan Radović iz Građanske alijanse na konferenciji za medije.

Nakon protesta Demokratskog fronta u oktobru 2015, koji su okončani nemirima, bivšeg boksera Martinovića, koji se sa protesta vraćao prema svom stanu, pripadnici SAJ-a nasilno su izvukli iz auta i brutalno prebili, nanijevši mu teške povrede.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG