Linkovi

Sednica Skupštine CG bez premijera i ministara


Sednica Skupštine CG (rtcg.me)
Sednica Skupštine CG (rtcg.me)

Crnogorski parlament nastavio je danas rad raspravom o rekonstrukciji kabineta premijera Đukanovića i izboru Vlade “izbornog povjerenja”. Sjednici, međutim, nisu prisustvovali predsjednik Vlade i ministri u znak protesta zbog incidenta koji se desio u petak

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić kazao je da je skupštinska rasprava koja je danas održana u novim okolnostima, bez prisustva premijera i njegovog kabineta, bez presedana.

"Ukupna situacaja u Crnoj Gori je u stanju političke neredovnosti i kriznosti tako da se moramo pilagođavato onome što će dati poseban rezutat bez obzira što neke stvari nijesu bile prihvatljive ni po Ustavu ni po zakonu”, rekao je Krivokapić nakon sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštine.

On je naveo da će parlament nastaviti rad uprkos činjenici da “mimo ustavnog običaja” na sjednici nema predstavnika Vlade.

“Shvatili smo svi da je to presedan koji se više ne smije ponoviti. Ali u okolnostima kada je pitanje stabilnosti na dnevnom redu i kada je bitno postići ostavarenje sporazuma koji su popisali politički subjekti, odluka je da se i u tim uslovima nastavi sjednica”, kazao je Krivokapić.

On je ocijenio nerimjerenim da premijer i Vlada iskazuju tako neuvažavanje parlamenta i da se izdižu iznad Ustava, ali je, kako smatra, ostvarenje Sporazuma o fer i slobodnim izborima, važnji cilj. Krivokapić smatra da čak i među potpisnicima Sporazuma ima onih koji bi opstruirali njegovu finalizaciju, odnosno formiranja prelazne vlade.

Upitan da prokomentariše šta znači redukovano učešće poslanika DSP-a, kakvo je najavio premijer Đukanović, Krivokapić je kazao da ne zna šta to znači. Prethodno, premijer Đukanović je poručio da neće prisustvovati sjednici, ali da će poslanici Demokratske partije socijalista biti u sali u trenutku glasanja i podržati njegov predlog.

On je ocijenio da javna opomena poslanicima DF-a, koju im je uputio predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, nije adekvatna mjera, i dodao da se uprava parlamenta pokazala kao krajnje neodgovoran domaćin, koji nije zaštitio integritet Vlade.

Đukanović je parlamentu dostavio Predlog za razrješenje tri i izbor pet članova Vlade, nakon što su mu Građanski pokret URA, Demos i Socijaldemokratska partija predložili konačnu listu kandidata za funkcije koje, shodno Političkom sporazumu, pripadaju opoziciji.

Sjednica Skupštine Crne Gore biće nastavljena sjutra.

XS
SM
MD
LG