Linkovi

CG: Usvojena Rezolucija o NATO-u


Rezoluciju podnio DPS, Pozitivna, SD, LP i manjinske partije (Foto: Gov.me)
Rezoluciju podnio DPS, Pozitivna, SD, LP i manjinske partije (Foto: Gov.me)

Poslanici u Skupštini Crne Gore danas su usvojili Rezoluciju o podršci učlanjenju u NATO. Članstvo u NATO garant je da je neka zemlja stabilno područje za plasman stranog kapitala i odgovor zemalja demokratskog svijeta na izazove novog vremena, istakli su poslanici DPS-a obrazlažući potrebu donošenja Rezolucije.

Predlog rezolucije, podnijeli su poslanici Demokratske partije socijalista, Pozitivne Crne Gore, Socijaldemokrata, Liberalne partije i manjinskih stranaka. Poslanici DPS-a istakli su da je članstvo u NATO garant da je neka zemlja stabilno područje za plasman stranog kapitala i odgovor zemalja demokratskog svijeta na izazove novog vremena.

U SDP-u sigurni su da će Crna Gora ući u NATO, iako napominju da je ovakva rezolucija već jednom bila pred poslanicima. Vjeruju da nije intencija da se o ovom pitanju odlučuje na referendumu, jer se, kažu, o ovome neće odlučivati na referendumu. Napominju da se ulaskom u Alijansu stavlja kruna na nezavisnu Crnu Goru, jer će, poslije više vjekova, biti utvrđene i do kraja sačuvane granice Crne Gore.

Poslanik DF-a, Predrag Bulatović, ironično je ocijenio da je NATO demokratska institucija koja je, kako je rekao, odgovorna za smrt više od 30 miliona ljudi, dok je samostalni poslanik, Jelisava Kalezić, istakla da je NATO "dobro organizovana multinacionalna firma koja traži nova gradilišta".

Iz opozicije su i danas istakli kako smatraju da je referendum jedini ispravan način kada se odlučuje o sudbinskim pitanjima. Budući da se opozicija, osporavajući potrebu Crne Gore da bude dio Alijanse, pozivala na izjavu Jensa Stoltenberga o članarini od 2% BDP-a, kao velikom opterećenju za budžet, oglasio se Nacionalni koordinator za NATO Vesko Garčević koji je objasnio da je ta članarina dio budžeta koji neka zemlja izdvaja za odbranu. U slučaju Crne Gore, to će biti 450 hiljada eura godišnje, rekao je.

Za to vrijeme, DPS je ocijenila da pisma koja poslanici Demokratskog fronta šalju članicama NATO-a pozivajući ih da ne ratifikuju protokol o učlanjenju Crne Gore, predstavljaju svojevrsni diplomatski skandal.

U DPS-u smatraju da je posebno kompromitantno to što se tim pismom potcjenjuju vlade i parlamenti demokratskih zemalja, „kao da oni ne znaju situaciju i ko je ko u Crnoj Gori, nego čekaju ’analize’ DF-a“. Iz te partije su kazali da se proces ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO u parlamentima zemalja članica Alijanse odvija prema očekivanju veoma uspješno.

„Već su ga za manje od mjesec od potpisivanja potvrdili Island, Slovenija, Mađarska i Slovačka, a više zemalja je najavilo da će i njihovi parlamenti to uskoro učiniti“, kaže se u saopštenju DPS-a.

XS
SM
MD
LG