Linkovi

CG: Brajović šef parlamenta, u ponedjeljak nova vlada


Kandidat za predsednika SDP Ivan Brajović (rtcg.me)

Lider crnogorskih Socijaldemokrata, Ivan Brajović, novi je predsjednik Skupštine Crne Gore, odlučila je danas nova skupštinska većina, najavljujući time skoro formiranje nove Vlade - više od mjesec dana nakon turbulentnih parlamentarnih izbora obilježenih navodnim pokušajem puča.

Današnje glasanje u parlamentu razriješilo je sve dileme u javnosti o mogućnosti da se ishod oktobarskih izbora prelije u korist opozicije, koja je bojkotovala sjednicu, a njeni lideri najavili mogućnosti organizovanja novih protesta.

U prvom obraćanju poslanicima u svojstvu predsjednika Skupštine Crne Gore, Brajović je rekao da Crna Gora želi da postane dio EU i NATO, ali i da predvodi integracije regiona.

“Moramo da ispišemo nove stranice istorije cijelog regiona, omogućavajući aktivne integracije svim državama u njemu”, rekao je Brajović i dodao da to nije lak zadatak. “Zato nam treba Crna Gora kao ekonomski i socijalno jaka država”

On je rekao da je put pred Crnom Gorom pun izazova i pozvao poslanike da donose odluke na kulturniji način nego što je to ranije ponekad bio slučaj.

"Učiniću sve što mogu da ovaj parlament ne liči na neke nemile scene koje smo gledali, već da se njime dičimo", zaključio je novi predsjednik parlamenta.

Dugogodišnji fukncioner i poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), 54-godišnji Brajović bio je ministar u dvije DPS-ove vlade, a početkom godine, nakon razlaza sa liderom SDP, Rankom Krivokapićem, osniva stranku Socijaldemokrate sa kojom uspijeva da probije izborni census i sa dva osvojena mandata presudno “spasi” DPS.

Marković u ponedjeljak predlaže Vladu, opozicija razmatra proteste

Mandatar za sastav nove crnogorske Vlade, Duško Marković, obavijestio je danas novog predsjednika Skupštine, Ivana Brajovića, da je spreman da u ponedjeljak 28. novembra parlamentu predloži sastav kabineta i program Vlade.

“S tim u vezi, potrebno je da predsjednik Brajović zakaže sjednicu Skupštine sa odgovarajućim dnevnim redom”, piše u današnjem saopštenju DPS, koja podsjeća da je predsjednik Filip Vujanović predložio Markovića za mandatara.

U međuvremenu, Glavni odbor Bošnjačke stranke “presudio” je juče nadama opozicije u manjinsku opozicionu vladu bez Demokratskog fronta, odlučujući da prihvate poziv u kabinet Markovića.

Bošnjaci će, prema pisanju medija, u novoj vladi dobiti jedno potpredsjedničko i dva ministarska mjesta, Brajovićeve Socijaldemokrate dva ministra, dok će DPS-ovi hrvatski i albanski partneri dobiti po jedno ministarsko mjesto.

Doskorašnji premijer i lider DPS, Milo Đukanović, rekao je danas novinarima da očekuje da će naredna Vlada biti izabrana početkom naredne nedjelje.

“Mislim da smo danas jako blizu konačnom dogovoru i očekujem da početkom naredne sedmice imamo izabranu Vladu”, rekao je Đukanović, prenosi portal Radio Televizije Crne Gore.

Opozicija je osudila odluku manjinskih partija da uđu u novu Vladu DPS i najavila mogućnost organizovanja novih protesta, saopštili su njeni lideri.

“Biće to demokratski protesti…koji moraju da rezultiraju slobodnim prijevremenim izborima”, rekao je novinarima jedan od lidera Demokratskog fronta, Branko Radulović I najavio da će o tome opozicija zajednički obavijestiti javnost. “Debelo se razmatra o tome”

Četiri opozicione koalicije i partije saglasile su se, na sinoć održanom sastanku u Podgorici, da njihovih 39 poslanika nastave bojkot Skupštine Crne Gore, kao I da nastave “koordinisano djelovanje u narednom periodu”, prenio je dnevnik Dan.

XS
SM
MD
LG