Linkovi

CG: Poplavljena naselja oko Skadarskog jezera


Montenegro Storm

Jaka kiša koja od juče neprestano pada podigla je danas nivo Skadarskog jezera preko jedan metar, plaveći dio priobalnih ribarskih naselja, uključujući i Rijeka Crnojevića i Virpazar, a spasilačke službe su saopštile da su spremne za eventualnu evakuaciju, prenose lokalni mediji.

Situacija na Rijeci Crnojevića je danas kritična nakon što je nivo vode porastao na 115 santimetara, a nadležne služne su na terenu i prate situaciiju u svim ugroženim područjima.

Direktor Direktorata za vanredne situacije, Mirsad Mulić, rekao je za FOS Media da je na području Vranjine počeo da duva jak južni vjetar, pa se može očekivati i prekid saobraćaja na putu Podgorica – Sutomore, jedne od dvije glavne saobraćajnice koje vode od glavnom grada prema primorskim opštinama.

«Situacija biva složenija, kako smo i najavili. Kritično će biti danas i sjutra… Jak južni vjetar duva i u Ulcinju, i pratimo što će da se zbiva sa Bojanom», rekao je Mulić tom portalu.

Mještani Rijeke Crnojevića, čije je priobalni dio pod vodom, ranije su premjestili dio stvari iz privatnih kuća i restorana na šetalištu, kako bi spremnije dočekali eventualnu evakuaciju.

Portal Vijesti javio je da je plimni talas paralisao stari grad u Budvi, čije su ulice i okolni trgovi bili pod vodom, a talasi visoki nekoliko metara snimljeni su i u Baru, dok su mještani nekoliko sela kod Ulcinja odsječeni od ostatka zemlje.

Direktorat za vanredne situacije je saopštio da situaciju drže pod kontrolom i vjeruju da se neće ponoviti poplave iz 2010, a lokalni hidrolozi smatraju da to zavisi i od akumulacije na Drimu, istočno od Skadra, u Albaniji.

Zvaničnici crnogorskog Centra za vanredne situacije rekli su Televiziji Crne Gore da vode Jadranskog sliva pokazuju tendenciju rasta, a meteorolozi najavili kišu za narednih nekoliko dana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG