Linkovi

Savićević izabran za člana savjeta FIFA


Proslavljeni crnogorski fudbaler i predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore, Dejan Savićević, izabran je danas na 41. redovnom Kongresu UEFA u Helsinkiju za člana Savjeta FIFA, objavljeno je na sajtu te asocijacije, prenose lokalni mediji.

Savićevića su, zajedno sa Kostakisom Kucikumnisom i Šandor Čanjijem, delegate u naredne četiri godine predstavlja UEFA i njene interese u Savjetu FIFA.

Ovo tijelo svjetske kuće fudbala zaduženo je za definisanje njene misije, pravca, politika i vrijednosti, sa posebnim osvrtom na organizaciju i razvoj fudbala na svim nivoima, širom svijeta.

Delegati Kongresa izabrali su i Rajnharda Grindla, predsjednika Fudbalskog saveza Njemačke, za člana Savjeta tokom naredne dvije godine, dok evropski fudbal u Savjetu FIFA predstavljaju još i Aleksandar Čeferin, Evelina Kristilin, Anhel Viljar Ljona i Dejvid Gil.

Devetog člana Savjeta iz UEFA izabraće delegati vanrednog Kongresa evropske fudbalske asocijacije, koji će se održati u septembru u Ženevi.

"Fudbal mi je pružio mnoga zadovoljstva i ovo je prilika da mu se odužim na pravi način”, rekao je Savićević nakon što je izabran u Savjet FIFA. “Tokom godina mijenjao sam uloge u fudbalu, ali ono što se nikada nije promijenilo je strast i posvećenost igri.

On je ocijenio da se FIFA suočava sa promjenama, te da se mijenja struktura te organizacije i da su joj “neophodne nove snage, ljudi iz fudbala sa novim idejama za očuvanje i razvoj duha igre".

Savićević je naglasio da mu ogromna ljubav prema fudbalu, u kombinaciji sa dugogodišnjim iskustvom koje je stekao kao igrač, trener i predjsjednik saveza, pružaju mogućnost da na pravi način doprinese implementaciji politika koje sprovode FIFA i UEFA.

"Kao član Savjeta biću u poziciji da na najbolji način zaštitim interese igre, konfederacije koju predstavljam i pomognem njihov razvoj", rekao je Savićević.

Pored ostalog, Savjet odlučuje o mjestu i datumu održavanja FIFA turnira, kao i broju timova koji će na njima učestvovati, sa izuzetkom Svjetskog prvenstva o čijem domaćinu odlučuje Kongres FIFA.

U Savjetu FIFA, koji ima 37 članova, devet članova predstavljaju UEFA, po sedam članova daju ACF i CAF, po pet dolaze iz CONMEBOL i CONCACAF, dok OFC daje tri člana, a član Savjeta je i predsjednik FIFA.

XS
SM
MD
LG