Linkovi

Bošković: Crna Gora ostaje pouzdan partner SAD i NATO


Sporazum vlada SAD i Crne Gore

Novoizabrani ministar odbrane Crne Gore, Predrag Bošković, saopštio je danas da će Crna Gora ostati pouzdan partner Sjedinjenim Američkim Državama i dati puni doprinos u okviru savezničkih snaga NATO-a.

Bošković se danas sastao sa američkom ambasadorkom u Podgorici, Margaret En Ujeharom, koja je izrazila spremnost za nastavak i jačanje saradnje između dvije zemlje u oblasti odbrane.

«Iskazala je uvjerenje da će Crna Gora, kao i do sada, nastaviti sa implementacijom reforme sistema odbrane, i da će na tom putu imati snažnu podršku Vašingtona», piše u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ministar odbrane Crne Gore ponovio je da će Crna Gora ostati pouzdan partner Sjedinjenim Amerilkim Državama i izrazio zahvalnost za sveobuhvatnu podršku koju SAD u kontinuitetu pružaju Crnoj Gori u domenu evroatlanskih integracija.

«A posebno u oblasti modernizacije i opremanja crnogorskih Oružanih snaga, obuke, školovanja i usavršavanja kadrova u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore, te zajedničkim vježbama», navodi se u saopštenju ministarstva i dodaje da su bilateralni odnosi dviju država odlični, te da bilateralna saradnja u oblasti odbrane na najbolji način reprezentuje kvalitet tih odnosa.

Bošković i Ujehara usaglasili su stavove u vezi organizacije predstojećih zajedničkih aktivnosti i konstatovali da postoji prostor za intenziviranje saradnje u svim funkcionalnim područjima.

Zaharova: Rusija otvorena za dijalog sa Crnom Gorom

Rusija je danas izrazila spremnost za konstruktivan dijalog sa Crnom Gorom I očekuje od nje praktične korake kako bi se uklonile pretpostavke za negativne elemente u bilateralnim odnosima.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, izjavila je danas u Moskvi, odgovarajući na pitanje agencije Beta, da je Rusija obratila pažnju na izjavu novog crnogorskog premijera Duška Markovića o neophodnosti prevazilaženja nerazumijevanja u odnosima sa «istorijskim saveznikom Rusijom».

«Naša zemlja je otvorena za konstruktivan dijalog sa svim zemljama, uključujući i Crnu Goru» rekla je Zaharova na redovnoj konferenciji za novinare. «Želimo da se nadamo da će rusko-crnogorski odnosi, koji sada prolaze kroz teška vremenam biti građeni na uzajamnom poštovanju i povjerenju»

Ona je rekla da Moskva od Podgorice očekuje «izbalansirani pristup» i «praktične korake na uklanjanju pretpostavki za dalje nakupljanje negativnosti u bilateralnim odnosima».

XS
SM
MD
LG