Linkovi

Marković: Podrška SAD ključna za stabilnost regiona


Crnogorski premijer Duško Marković (gov.me)
Crnogorski premijer Duško Marković (gov.me)

Predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, ocijenio je u četvrtak da je članstvo u NATO trajno vezalo Crnu Goru sa Sjedinjenim Američkim Državama i istakao da je podrška Vašingtona i dalje ključna za dugoročnu stabilnost regiona.

Govoreći na prijemu povodom 4. jula, Dana nezavisnosti SAD, organizovanog u američkoj ambasadi u Podgorici, Marković je istakao da je više razloga koji i ovu godinu u međusobnim odnosima Crne Gore I SAD čine posebnom, izražavajući očekivanje da će američka podrška Zapadnom Balkanu ostati visoko na agendi Vašingtona.

“Pored značaja samog jubileja koji slavi potpisivanje Deklaracije o nezavisnosti davne 1776. godine kao simbola američke demokratije, mi smo početkom ovog mjeseca proslavili i događaj koji nam je obezbijedio mjesto među najrazvijenijim državama i narodima današnjice koje baštine neprolazne demokratske standarde i vrijednosti – dakle obilježili smo prvi rođendan našeg članstva u NATO-u”, rekao je Marković. “Isti principi, vrijednosti i ideali za koje ćemo se zajedno boriti i zalagati trajno nas, i na ovaj način, vezuju sa SAD“

Premijer Marković je rekao da članstvo u NATO predstavlja novi potencijal i za državu i za građane, navodeći da je crnogorska ekonomija u porastu sa stabilnim pozitivnim trendom, te ocijenio da dugoročni napredak podrazumijeva I vladavinu prava, demokratske standard i fundamentalne slobode.

On je istakao da “EU ostaje naš stalni prioritet kojem smo punim kapacitetima posvećeni” i zahvalio SAD-u “što nas podržavaju na tom putu I razumiju naše prioritete i potrebe, ocjenjujući da je “put ka EU komplementaran sa našom vizijom društva i vrijednosti”, saopštila je Vlada na Tviteru.

“Iako je to težak i zahtjevan put, mi nemamo dilema da ćemo ga preći uspješno i bez kompromisa“ rekao je Marković.

Na kraju svog obraćanja, premijer Marković je ocijenio da je prošlogodišnja posjeta potpredsjednika SAD Majka Pensa Crnoj Gori pokazala nedvosmislenu američku posvećenosti stabilnosti Crne Gore i regiona Zapadnog Balkana.

Američka ambasadorka u Crnoj Gori, Margaret En Uehara, rekla je da je “Crna Gora u NATO-u”, te da “sada zajedno radimo na unapređenju bezbjednosti širom svijeta", saopštila je Vlada.

Ona je kazala da Crna Gora može računati na kontinuiranu podršku SAD na putu pristupanja EU, ističući da su “upravo to vrijednosti na kojima su osnovane Sjedinjene Države prije 242 godine i koje slavimo ovdje večeras”.

Ambasadorka Uehara pohvalila je odličnu saradnju, kao i brojna zajednička dostignuća dvije zemlje, prenosi RTCG, navodeći da su prijemu u ambasadi SAD prisustvovali brojni crnogorski zvaničnici, predstavnici lokalnih političkih partija i institucija i civilnog društva, kao i predstavnici međunarodnog diplomatskog kora.

.

XS
SM
MD
LG