Linkovi

Vjekovno prijateljstvo CG i SAD krunisano strateškim partnerstvom


Dusko Markovic Montenegro PM
Dusko Markovic Montenegro PM

Premijer Duško Marković rekao je sinoć da je crnogorsko-američko prijateljstvo starije od vijeka i da je u ovom vijeku uspostavljeno strateško partnerstvo dvije zemlje, saopštio je Vladin biro za odnose sa javnošću.

Obraćajući se zvanicama na svečanom prijemu povodom 241. godišnjice američke nezavisnosti u ambasadi SAD u Podgorici, Marković je rekao da je novovjekovno partnerstvo dvije zemlje krunisano ulaskom Crne Gore u NATO.

"Partnerstvo koje je krunisano prije par nedjelja kada je Crna Gora, uz podršku svih saveznika ali prevashodno Sjedinjenih Država, postala punopravni član Sjevernoatlantske alijanse – najmoćnijeg vojnog i političkog saveza današnjeg svijeta", rekao je Marković.

On je dodao da je partnerstvo Crne Gore sa SAD "ojačano nizom bilateralnih sastanaka na najvišem nivou koje smo imali u Vašingtonu u posljednjih par mjeseci"

"Partnerstvo kojim je Crna Gora počastvovana i privilegovana", rekao je crnogorski premijer i dodao da "na idejama prava na život i slobodu i na težnji da svijetom gospodari čovjek, a ne bilo koji narod, utemeljena i crnogorska država", te da je "na tom zajedničkom idealu iskovano crnogorsko-amerićko prijateljstvo dugo više od 100 godina".

Svoj govor na prijemu koji je organizovala američka ambasadorka u Crnoj Gori, Margaret En Uehara, Marković je završio riječima „Neka Bog blagoslovi Ameriku! Da je vječna Crna Gora!“

Pored predsjednika Vlade Crne Gore, zvanicama iz diplomatskog kora i kulturnog, političkog i javnog života Crne Gore obratila se i ambasadorka Uehara, koja je čestitala građanima članstvo u NATO i naglasila da je sigurna da će Crna Gora u narednoj deceniji čvrsto uspostaviti vladavinu prava i iskorijeniti sve oblike korupcije.

Uehara je istakla da je "važno postavljati visoke ciljeve", ali i "svakodnevno se držati najviših ideala i etičkih standarda", prenosi portal Vijesti.

"Radeći zajedno, postigli smo mnogo toga u posljednjih jedanaest godina, ali sada želim da se zajedno fokusiramo na još više ciljeve", rekla je Ujehara prisutnim zvanicama. "Članstvo u NATO je ogroman korak, ali znam da postoje još viši vrhovi koje treba osvojiti - članstvo u EU"

Ona je izrazila nadu u brži rast crnogorske ekonomije, uz više američkih turista i investicija kompanija iz SAD.

XS
SM
MD
LG