Linkovi

Ji: Vlada da očuva uredničku slobodu RTCG


Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji
Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD, Hojt Brajan Ji, pozvao je danas crnogorsku vladu da preduzme korake kako bi se očuvala urednička sloboda državne radio televizije i upozorio da bi preuzimanje političke kontrole nad javnim servisom RTCG bio korak unazad u evropskim integracijama Crne Gore, prenosi podgorički dnevnik Vijesti.

"Zabrinuti smo da je Skupština ugrozila uredničku nezavisnost Javnog servisa promjenama u upravljačkom Savjetu RTCG-a, akcijom koja nosi izgled političke motivacije da se ograniči sloboda medija", rekao je Ji u intervjuu tom listu. "Vlada hitno treba da preduzme korake da potcrta uredničku slobodu RTCG ili će se Vladin demokratski kredibilitet smanjiti, što bi bio korak unazad na evroatlantskom putu Crne Gore"

Američki zvaničnik je naglasio da je još važnije to što bi javnost Crne Gore mogla da izgubi povjerenje u RTCG, čija je dužnost da građanima obezbijedi nezavisno i objektivno izvještavanje, prenosi taj dnevnik.

On je podsjetio političke lidere na obavezu poštovanja slobode medija, kao jednog od stubova demokratije, pozivajući ih da se pobrinu da Vlada ispravno istraži slučajeve fizičkih napada na novinare, a medije da izvještavaju nezavisno i odgovorno.

"SAD se pridružuju Evropskoj uniji u naglašavanju potrebe da Crna Gora pokaže značajan napredak u zaštiti novinara i očuvanju medijskih sloboda", rekao je Ji.

Ji je podsjetio da su SAD već četvrt vijeka aktivan i važan partner zapadnog Balkana i dodao da namjeravaju da to budu i dalje, naglašavajući da prioritet Vašingtona u regionu tokom nekoliko administracija bio i ostao rad sa "našim partnerima na jačanju demokratskih institucija i sprovođenju reformi neophodnih za evroatlantske integracije".

"Posvećeni smo posebno pomoći jačanju vladavine prava, borbi protiv korupcije i obezbjeđenju da vlade budu transparentne i odgovorne", rekao je Ji. "Nastavićemo, takođe, da podržavamo snažne nezavisne glasove, uključujući novinare, nevladine organizacije i druge članove civilnog društva, koji teže izgradnji društava koja su slobodna, inkluzivna i prosperitetna".

Kao primjer dobre saradnje SAD, EU i Balkana Ji je naveo članstvo Crne Gore U NATO, demokratski prenos vlasti i obnovljena privrženost reformama u Makedoniji, dalje korake Srbije i Crne Gore ka EU, te pravosudne reforme u Albaniji, pozivajući vlade u regionu da u narednoj godini "brže i više napreduju... i bolje iskoriste prednosti pomoći i mogućnosti koje im pružaju međunarodni partneri".

"Vjerujemo da budućnost regiona leži na Zapadu, ali transparentne, legalne investicije i pomoć iz drugih djelova svijeta mogu, takođe, da pomognu da Balkan dostigne svoj cilj evropskih i evroatlantskih integracija", ocijenio je Ji i dodao da vlade regiona "moraju da se odupru lažnom prijateljstvu nekih stranih aktera koji zanemaruju međunarodno pravo ili se suprotstavljaju zapadnoj orijentaciji Balkana"

On je ponovio da je "Rusija pokazala spremnost da se miješa u izbore i podriva ključne institucije Zapada, kao što su NATO i EU, koristi snabdijevanje energijom kao političko oružje, i slabi povjerenje u demokratiju i slobodno tržište".

Pojašnjavajući svoju nedavnu izjavu da su balkanski politički lideri dobrodošli u mnogim evropskim prijestonicama uprkos njihovom nedemokratskom ponašanju, Ji je rekao da se njegov komentar nije odnosio ni na koga posebno, već da je "riječ o potrebi da nedemokratske ili korumpirane balkanske lidere držimo odgovornima", kao i da je jedan od metoda i "način na koji ih dočekujemo ili ne dočekujemo u našim prijestonicama".

"Političarima koji su korumpirani, koji se suprotstavljaju vladavini prava i međunarodnoj zajednici, podstiču nestabilnost i napetost ne bi trebalo dati priliku da legitimišu svoje nedemokratsko ponašanje kroz sastanke i fotografisanje sa visokim zvaničnicima u evropskim metropolama", rekao je Ji podgoričkom dvevniku.

On je naglasio da će SAD raditi sa onim zvaničnicima "koji se budu pridržavali vladavine prava i budu dijelili našu posvećenost demokratskom i ekonomskom razvoju" i podsjetio da lideri "prvo i najviše odgovaraju onima koji ih biraju i koji su slobodni da izaberu i nekog novog".

Upitan da prokomentariše dešavanja u slučaju "državni udar", Ji je rekao da je suđenje još u toku, ali da do sada prezentovani dokazi "ukazuju na miješanje i drski pokušaj Rusije da poremeti nezavisni izborni proces u Crnoj Gori"

"Kontinuirano plasiranje dezinformacija i propagandne kampanje imaju za cilj da diskredituju povjerenje javnosti u specijalno tužilaštvo i sudstvo", ocijenio je Hojt Brajan Ji i dodao da će "vjerovatno RT, Sputnjik i državno sponzorisani trolovi nastaviti te aktivnosti i u 2018". "Pozivamo odgovorne nezavisne medije da informišu javnost o tome i pomognu građanima da razlikuju činjenice od fikcija".

XS
SM
MD
LG