Linkovi

Crna Gora zatražila od Rusije saslušanje Šišmakova i Popova


Ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin (gov.me)
Ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin (gov.me)

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore zatražilo je od Rusije saslušanje dvojice državnog osumnjičenih za pokušaj terorističkog napada 16. oktobra prošle godine, saopštio je ministar pravde Zoran Pažin.

Pažin je rekao da je tužilaštvo uputilo Rusiji zahtjev za međunarodnu pravnu pomoć, koja podrazumijeva da Eduard Šišmakov i Vladimir Popov budu saslušani u prisustvu Specijalnog tužioca Crne Gore i njegovih saradnika.

Komentarišući pisanje pojedinih medija da će Specijalni državni tužilac, Milivoje Katnić, ići u Rusiju, Pažin je rekao da “takav zvaničan poziv iz Moskve nije stigao u Crnu Goru”.

"Mene bi, kao ministra pravde i potpredsjednika Vlade, radovao takav vid saradnje", rekao je Pažin.

Pažin je rekao i da Crna Gora očekuje da Moskva uhapsi Crnogorca Ananija Nikića, za kojim je Podgorica raspisala međunarodnu potjernicu u istom slučaju, a koji se, prema saznanjima crnogorskog tužilaštva, nalazi na teritoriji Rusije.

On je rekao da bi takav potez Moskve predstavljao “mjeru odgovornosti Ruske Federacije u poštovanju međunarodnih pravnih standarda u ovoj oblasti”, i dodao da očekuje hapšenje Nikića ili demanti informacije da se on nalazi na teritoriji Rusije.

Ministar pravde Crne Gore podsjetio je da je, do sada, od kancelarije Interpola u Moskvi dobila potvrdu da je autentičan pasoš koji su ruski državni organi izdali Šišmakovu i Popovu.

Upitan da prokomentariše odluku Srbije da ne izruči Crnoj Gori osumnjičene Nemanju Ristića i Predraga Bogićevića, Pažin je kazao da “ne nalazi potrebu da to komentariše” i da je to stvar pravosuđa u Srbiji.

"Kao pravnik imam o tome svoje mišljenje, ali želim da poštujem ono što je zvaničan stav pravosuđa u Srbiji“, naveo je Pažin.

On je poručio da crnogorski državni organi, u istrazi pokušaja terorističkog napada 16. oktobra, sarađuju sa “svim partnerskim službama”.

XS
SM
MD
LG