Linkovi

Oštre reakcije na Čepurinovu izjavu


Aleksandar Čepurin, ruski ambasador u Srbiji
Aleksandar Čepurin, ruski ambasador u Srbiji

Izjava ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Čepurina o priključenju Crne Gore NATO-u skandal je i u diplomatskom i u političkom smislu, kazala je ministarka odbrane

U Crnoj Gori se ne stišavaju reakcije na izjavu ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Čepurina koji je prije nekoliko dana nastojanje zvanične Podgorice da pristupi NATO-u nazvao ‘’majmunskom politikom’’.

Izjava ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Čepurina o priključenju Crne Gore NATO-u skandal je i u diplomatskom i u političkom smislu, kazala je ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić, komenatrišući izjavu Čepurina koji je nastojanje Podgorice da pristupi Alijansi nazvao “majmunskom politikom”:

“To je skandal i u diplomatskom i u političkom smislu. To pokazuje da su izazovi sa kojima se Crna Gora suočava u nastojanju da ispuni svoj strateški prioritet vrlo ozbiljni. To je nešto što je zaista bez presedana i računam da ćemo u tom smislu imati još neke reakcije koje će pokazati da ne postoji potreba da bilo ko, koliko god da je veliki i mali, drži lekcijeCrnoj Gori i njenim građanima u smislu onoga što je njihova budućnost i njihovo opredjeljenje”.

Na zahtjev Crne Gore, rusko Ministarstvo spoljnih poslova primilo je juče ambasadora u Moskvi Zorana Jocovića, ali iz šturog diplomatskog rječnika ne može se zaključiti da se Kremlj izvinio zvaničnoj Podgorici zbog stava svog ambasadora u Beogradu Aleksandra Čepurina.

Umjesto toga, zvaničnik ruske diplomatije koji je primio Jocovića pozvao se na ranije izjave svog šefa Sergeja Lavrova i njegovog zamjenika zaduženog za Balkan Alekseja Meškova koji su saopštili da je suvereno pravo država da same odlučuju o ulasku u vojno-političke saveze, ali da se Moskva protivi bilo kakvom daljem širenju NATO-a.

Ranije juče, ministar vanjskih poslova Igor Lukšić poslao je instrukciju Jocoviću da zatraži prijem u Ministarstvo inostranih poslova Rusije kako bi dobio pojašnjenje izjave ambasadora Čepurina. U crnogorskom ministarstvu su, nakon što su mediji objavili Čepurinovu izjavu, ocijenili da je ona apsolutno neprihvatljiva, neodgovorna i suprotna standardima poštovanja i pristojnosti u diplomatskoj i međudržavnoj komunikaciji.

Na diplomatski skandal sa Čepurinom, nadovezala se današnja informacija da je Centralno-evropska aluminijumska kompanija, jedan od najvećih akcionara i povjerilaca Kombinata aluminijuma, pokrenula je u utorak u Beču arbitražni postupak protiv crnogorske Vlade i državnih fondova „težak“ 100 miliona eura.

Kompanija namjerava značajno da poveća iznos tužbe u toku sudskog postupka, a nakon stručne procjene štete nanesene određenim radnjama Vlade – poručili su iz CEAC-a. Saopšteno je da će se arbitraža održati u Beču i da će se spor razmatrati u skladu sa pravilima Komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovinsko pravo (UNCITRAL).

"Povod za tužbu su mnogobrojne povrede uslova Sporazuma o poravnanju KAP-a, koji su 2010. godine potpisali predstavnici države Crne Gore i CEAC-a, koje su dovele do stečaja u KAP-u, a koje je uzrokovala Vlada", navodi se u saopštenju CEAC-a.
XS
SM
MD
LG