Linkovi

Darmanović: Prijateljstvo sa Rusijom je mit iz prošlosti


Srdjan Darmanovic, Montenegro's foreign minister
Srdjan Darmanovic, Montenegro's foreign minister

Šef diplomatije Crne Gore, Srđan Darmanović, rekao je danas da je mit o tradicionalnom prijateljstvu Crne Gore i Rusije daleka prošlost i poručio da crnogorsko članstvo u NATO i put prema EU nisu hir, već državno opredjeljenje.

On je ocijenio da u Crnoj Gori postoje stare podjele koje simbolizuju opredjeljenje za tradicionalistički kurs ka istoku i modenizatorski ka vrijednostima zapadnih demokratija.

"Isti ili slični društveni i politički rascjepi rajije su bili izraženi kroz pitanje etničkog identiteta i kroz viđenje državnog statusa... u ovom momentu, u osnovi isti protivnici sukobili su se na opredeljenju za ili protiv NATO", rekao je on u intervjuu agenciji Mina, navodeći da su se pri tome mijenjali strani učesnici. "Protivljenje vrijednostima savremenih demokratskih društava je krajem prošlog stoljeća imalo pokrovitelje u Srbiji, naročito pod Miloševićevim režimom, a danas je tu ulogu preuzela Rusija"

On je kazao da su tadašnji protivnici crnogorske nezavisnosti i zapadnih vrijednosti zapravo promijenili lik vođe, "s tim što im se čini da sada imaju mnogo snažnijeg saveznika", ocjenjujući da oni u Putinu vide Miloševića, samo "mnogo jačeg i moćnijeg".

"Članstvo u EU i NATO nije hir garniture političara iz posljednjih par godina, već trajno opredjeljenje zapisano u Deklaraciji o nezavisnosti, kad su građani 21. maja glasajući za nezavisnost istovremeno glasali i za buduće članstvo Crne Gore u EU i NATO", rekao je on, ocjenjujući da je članstvom u NATO Crna Gora definitivno učvrstila odluku o nezavisnosti iz 2006. i stavila pečat na nezavisnost i bezbjednost granica, te da će od te odluke najveće koristi imati buduće generacije.

On je ocijenio da su odnosi sa Rusijom u posljednje dvije ili tri godine u silaznoj putanji, navodeći kao razlog miješanje Moskve u pitanje crnogorskog članstva u NATO.

"Ne želim da kažem da smo meta bili prvenstveno mi, Rusija nema razlog da se bavi tako malom zemljom na Balkanu iz ugla njenog članstva u NATO", smatra Darmanović, i dodaje da se tu radi o političkom pravcu koji je Moskva zauzela posljednjih godina u nastojanju da popuni geopolitički vakuum "gdje se za to ukaže prilika".

On je rekao da se pristup Rusije može opisati u sintagmi "ometaj NATO i oslabi, ili ako je moguće, podijeli EU", te da se slabljenje i podjela EU i ometanje NATO vrši i na Zapadnom Balkanu.

Prema njegovim riječima, rusko sprečavanje Crne Gore da postane članica NATO bilo je neophodno da bi se ostvarile nove linije geopolitičkih podjela, ocjenjujući da EU neće biti slobodna, cjelovita i jedinstvena ukoliko ne uspije da privuče zemlje Zapadnog Balkana pod svoje okrilje.

"Istini za volju, iako sam veliki poštovalac kulture, literature, stvaralaštva ruskog naroda i njegovog heroizma u borbi protiv fašizma, zatim njihove šahovske škole čijoj dominaciji nije bilo ravne u istoriji drevne igre, moram da kažem da je priča o tradicionalnom prijateljstvu prilično vezana za mitove, pa možda i neke činjenice iz 19. vijeka ili ranije, dok moja generacija nema nikakve posebne vezanosti za to", rekao je Darmanović, citirajući maksimu da "u politici nema vječnih prijatelja, samo vječnih interesa"

On je rekao da "ne možemo reći ni da u Rusiji imamo uzor za demokratski sistem, tako da su naše orjentacije usmjerene prema evroatlantskim integracijama, ali i da se nada poboljšanju odnosa sa tom zemljom.

"Niti smo davali povod za pogoršanje odnosa, niti imamo interes da imamo loše odnose sa bilo kim", rekao je, ističući da će Crna Gora nastojati da uspostavi politički dijalog sa Moskvom, sa svim obavezama članice NATO-a.

On je, međutim, izrazio zabrinutost u pogledu poboljšanja odnosa sa Moskvom, navodeći da ne očekuje da će Rusija napustiti "razne načine ostvarivanja svojih interesa"

"U svakom slučaju, Crna Gora treba da bude prosto na oprezu u slučaju takvih akcija", rekao je Darmanović i dodao da je pokušaj terorističkih akcija, iako neuspješan, ostavio političke posljedice.

XS
SM
MD
LG