Linkovi

Lavrov: Crna Gora žrtvovala odnose sa Rusijom


Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov

Ministar inostranih poslova Rusije, Sergej Lavrov, rekao je u četvrtak da žali zbog toga što je Crna Gora riješila da uđe u NATO, prenose mediji u Podgorici.

“Crna Gora je popustila pred ultimatumom – ili Rusija ili NATO, i odlučila da zanemari ekonomski aspect i da žrtvuje odnose sa Rusijom”, rekao je Lavrov a prenijela agencija Sputnjik.

"Neka je ta odluka na savjesti crnogorskih lidera i rukovodilaca NATO". Lavrov je upitao i na koji način će članstvo Crne Gore doprinijeti povećanju bezbjednosti NATO pakta.

On je upozorio zapadne zemlje na opasnost zaoštravanja situacije u Makedoniji, koji je nazvao “izuzetno složenom”

"U Makedoniji je trenutno izuzetno složena situacija, možemo je čak nazvati i svojevrsnom krizom, koja je umnogome vještački izazvana i vodi ka društvenoj podeli", rekao je Lavrov, izrazivši nadu da će "Zapad razumjeti opasnost te situacije“.

Šef ruske diplomatije osvrnuo se i na situaciju na cjelokupnom region Balkana i komentarisao tvrdnje zapadnih zvaničnika o navodnim provokativnim dejstvima Rusije na poluostrvu.

"Sve normalne veze balkanskih zemalja sa Rusijom istog časa postaju briga pojedinih zvaničnika, koji to komentarišu kao miješanje Rusije u unutrašnja pitanja Balkana”, rekao je Lavrov. “ Mi se ne plašimo takvih izjava, naši stavovi se poklapaju sa stavovima mnogih zemalja Balkana”

Lavrov je ponovo negirao optužbe upućene Moskvi na račun njenog navodnog miješanja u izborni proces drugih zemalja i naglasio da se Rusija time ne bavi.

"Mi se ne miješamo u unutrašnja pitanja drugih zemalja, pa ni u izborne procese”, rekao je ruski ministar spoljnih poslova. “Zapanjim se svaki put kada pročitam u novinama apsolutne izmišljotine o navodnom miješanju u izbore u Francuskoj ili Njemačkoj"

On je zaključio i da će se Rusija “sa apsolutnim poštovanjem” odnositi prema rezultatima izbora u Francuskoj i Njemačkoj.

XS
SM
MD
LG