Linkovi

Đukanović odbacio kritike Lavrova


Predsjednik DPS-a Milo Đukanović
Predsjednik DPS-a Milo Đukanović

Bivši crnogorski premijer Milo Đukanović odbacio je kritike koje je na njegov račun indirektno izrekao ruski šef diplomatije Sergej Lavrov kada je rekao da je "crnogorski rukovodilac" prekršio obaveze i obećanja, te izdao Rusiju.

"Ministru spoljnih poslova Rusije, kao predstavniku velike zemlje, možda je dozvoljeno da daje i malo bahatije izjave, ali mi moramo da vodimo računa o vitalnim interesima naših građana", rekao je Đukanović na snimanju specijalnog izdanja regionalne informativne emisije "Okruženje" koja je danas u Beogradu obilježila pet godina emitovanja, prenose Vijesti.

Đukanović je naveo da nema nikakvu potrebu da objašnjava da on zastupa interese Crne Gore, te da jedino njih i može da "izda". "Moji interesi i sve moje obaveze su one koje sam preuzeo na izborima u Crnoj Gori i odgovorno se ponašam prema njima", rekao je šef Demokratske partije socijalista.

On je ocijenio da je Rusija uvijek imala prigovor na proširenje NATO-a, ali ne zbog toga što je Crna Gora "velika opasnost", već zbog toga što se, usljed globalnog zahlađenja odnosa, našla "na liniji vatre".

"To nije pokolebalo našu odlučnost", rekao je Đukanović i dodao da "imamo poštovanje prema tradiciji i dobrim odnosima sa Rusija, ali preduzimamo korake koji su u našem interesu, a to su evropske i evroatlanske integracije", rekao je bivši dugogodišnji premijer Crne Gore.

Njegova Demokratska partija socijalista negirala je danas tvrdnje ruskog šefa diplomatije Sergej Lavrova, ocjenjujući "neuobičajenim" da jedan ministar inostranih poslova govori o lideru bilo koje zemlje na način kako je to uradio Lavrov u intervjuu Sputnjiku.

"Priča da je neko prekršio sve svoje obaveze i obećanja je izmišljena i netačna, što dobro znaju i crnogorska i ruska strana", kazali su u partiji bivšeg premijera Mila Đukanovića. "Priča da je neko izdao Rusiju je prosto smiješna".

Iz Đukanovićeve partije smatraju da bi Lavrov mogao da "slijedi principe koje drugima preporučuje, i to u istom intervjuu".

"Možemo samo da ga citiramo: Političari su dužni da grade odnose povjerenja, da jačaju međusobno razumijevanje i da razjašnjavaju bilo kakve sumnje putem dijaloga, a ne da se hvataju brzo mikrofona i nekog glasno optužuju", poručili su iz te partije. "Ovome se nema što dodati".

Ruski šef diplomatije ocijenio je juče u intervjuu Sputnjiku da Evropska unija traži od Srbije da se prema Rusiji ponaša na način kako to radi zvanična Podgorica.

"Poznato nam je, pošto u EU ima mnogo zemalja i nema tajni, da Brisel traži od Srbije da zatvori Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu ako hoće u EU i uopšte traži od Srbije da se ponaša rukovodilac Crne Gore koji je naprosto prekrpio sve svoje obaveze, svoja obećanja, izdao Rusiju, iako mu Rusija nije učinila ništa loše", rekao je Lavrov.

XS
SM
MD
LG