Linkovi

Rusija uhapsila osumnjičenog za pokušaj puča u CG


Montenegro Election
Montenegro Election

Crnogorska policija saopštila je da je u Rusiji uhapšen 59-godišnji Ananije Nikić, osumnjičen da je učestvovao u neuspjelom pokušaju državnog udara u Crnoj Gori 16. oktobra.

«Službenici Uprave policije MUP-a – NCB Interpol Podgorica obaviješteni su od strane službenika NCB Interpol Moskva, da je 02.04.2017 u Rusiji, u regiji Rostov, lišen slobode A.N. (59) iz Podgorice, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo stvaranja kriminalne organizacije, iz člana 401a st.2 KZ Crne Gore», saopštila je Uprava policije.

Uprava policije Crne Gore podsjeća da je za osumnjičenim A.N. Interpol Podgorica raspisao međunarodnu potjernicu na osnovu naredbe Višeg suda u Podgorici, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

«Osumnjičeni je lišen slobode radi obezbjeđivanja njegovog prisustva u cilju vođenja krivičnog postupka u vezi sa navedenim krivičnim djelom», saopšteno je iz policije.

U saopštenju Uprave policije se navodi da će uhapšeni Nikić danas biti predat nadležnom sudiji koji će mu odrediti ekstradicioni pritvor.

«Slijedi komunikacija između Crne Gore i Rusije u vezi izručenja ovog lica», piše u saopštenju UP.

Nikića je Glavni specijalni tužilac Crne Gore, Milivoje Katnić, označio kao važnu osobu u planiranju državnog udara, kao i čovjeka koji je navodno blizak ruskoj obavještajnoj službi FSB.

Pored Nikića, istragom tužilaštva obuhvaćena su dvojica lidera opozicionog Demokratskog fronta, više državljana Srbije, kao i dvojica agenata ruske vojne obavještajne službe GRU, koji su navodno osmislili i finansirali pokušaj puča i likvidacije bivšeg premijera Mila Đukanovića.

Katnić je ranije rekao da je pokušaj terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora bio usmjeren na sprječavanje crnogorskog članstva u NATO.

XS
SM
MD
LG