Linkovi

Železnjak pozvao optužene lidere DF-a u Moskvu


Funkcioner ruske vladajuće partije Jedinstvena Rusija, Sergej Železnjak, saopštio je danas da je pozvao lidere crnogorskog opozicionog saveza Demokratski front na sastanak sa rukovodstvom Putinove stranke u Moskvu, prenose mediji u Crnoj Gori.

"Bez obzira što vladajuća crnogorska politička grupa i zapadne specijalne službe vrše politički i kriminalni pritisak na lidere crnogorske patriotske opozicije, mi nastavljamo da vodimo otvoreni i dosljedni dijalog sa odgovornim političkim snagama u Crnoj Gori", rekao je Železnjak za RIA Novosti.

Prema riječima Železnjaka, taj dijalog je usmjeren na otklanjanje "vještačkog sukoba Crne Gore s Rusijom i Srbijom, prevazilaženje rusofobije i srbofobije, koje posljednjih godina aktivno forsiraju crnogorske vlasti".

Poslanik Jedinstvene Rusije, koji je član Komiteta za međunarodne odnose Državne dume, rekao je da ruski posmatrači s negodovanjem posmatraju kako "crnogorski režim cinično i protivzakonito uvlači specijalne predstavnike SAD kao stranu u unutrašnjem političkom konfliktu u zemlji".

On je ocijenio da vlasti u Podgorici pokušavaju da uvuku NATO kao instrument za "grub pritisak na opozicione snage, moguće i uz primjenu sile".

"Taj prilaz ima krajnje opasne i nepredvidljive posljedice. Da bi se izbjegao takav scenario, neophodan je uravnoteženi pristup ključnih međunarodnih i unutrašnjih snaga prema krizi u Crnoj Gori i prevazilaženju raskola u crnogorskom društvu", kazao je Železnjak, prenosi portal RTCG.

Viši sud u Podgorici oduzeo je početkom jula pasoše Mandiću i Kneževiću, uoči suđenja za navodni pokušaj državnog udara za koji su, pored ostalih, optuženi i lideri DF-a.

Jedan od lidera te koalicije, Andrija Mandić, potvrdio je u telefonskoj izjavi za Glas Amerike, da je dobio poziv Železnjaka da posjeti Moskvu i sastane se da funkcionerima vladajuće partije te zemlje.

“Ne mogu da se odazovem pozivu iz Moskve, jer su meni i kolegi Kneževiću oduzeti pasoši”, rekao je Mandić. “Naši advokati su uputili određene zahtjeve za vraćanje naših pasoša, vidjećemo što će odlučiti režim.”

Lider DF-a zaključio je da su njihovi “pasoši upravo i oduzeti kako bismo bili spriječeni da obavljamo međunarodne aktivnosti”.

U prvom trenutku, nije bilo reakcije ostalih crnogorskih parlamentarnih grupa na današnju izjavu funkcionera Jedinstvene Rusije.

XS
SM
MD
LG