Linkovi

Sve više prvaka u CG paralelno uči i engleski jezik


Đaci u Crnoj Gori (arhiva)

Projekat dvojezičnih odjeljenja u prvim razredima osnovnih škola, u kojima djeca paralelno uče crnogorski i engleski jezik, nakon dvogodišnje uspješne implementacije, od septembra će biti proširen na još četiri škole, saopšteno je u nedjelju iz Ministarstva prosvete.

Portparolka Ministarstva prosvete, Milica Lekić, rekla je da je uvođenju dvojezičnih odjeljenja u osnovnim školama prethodilo uspješno uvođenje engleskog jezika u vrtiću, gdje ga predškolci - sa obučenim nastavnicima jezika - izučavaju dva puta nedjeljno.

"Naš strateški pristup ovoj temi doveo je do sličnih rješenja i u osnovnoj školi, kako bi djeca kroz čitavo školovanje usvajala znanja jezika", rekla je Lekić u izjavi za Glas Amerike.

Ona je naglasila da o uspješnosti pilot – projekta Ministarstva prosvete dovoljno govori podatak da se od uvođenja dvojezičnih odjeljenja pretprošle godine njihov broj iz godine u godinu uvećava za četiri, pa će se od septembra u dvanaest odjeljenja u isto toliko crnogorskih škola paralelno izučavati i engleski jezik.

"Glavni ciljevi ovog pristupa su razvijanje pozitivnog stava prema učenju jezika i jačanje samopouzdanja pri izražavanju na stranom jeziku", objašnjava Lekić i dodaje da je svrha projekta da se, "putem korišćenja engleskog jezika u nastavi nejezičkih predmeta, kod djece razvije svijest o jeziku kao sredstvu komunikacije, a ne samo predmetu iz koga je potrebno dobiti ocjenu»+".

Zavod za školstvo je, prema riječima Lekić, analizirao primjenu ovog programa i obavio razgovore sa nastavnicima, na osnovu čega je utvrdio da je projekat pozitivno iskustvo, kako za škole i nastavnike koji učestvuju u programu, tako i za djecu i njihove roditelje.

"Djeca koja učestvuju u programu rado koriste engleski jezik na časovima nejezičkih predmeta i sa lakoćom prihvataju učenje pojmova. Puni su samopouzdanja u korišćenju engleskog jezika", rekla je Lekić.

Prema dosadašnjoj praksi, prva trećina časa - koji traje 45 minuta - u bilingvalnim odjeljenjima odvija se na engleskom jeziku, a ostalih pola sata na crnogorskom.

Nastavnici koji sprovode program prethodno prolaze CLIL Essentials - osnovni kurs za izvođenje nastave na engleskom, čiji je autor Odjeljenje Britanskog savjeta za obuku i razvoj nastavnika u Londonu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG