Linkovi

CG raspisala poternicu za bivšim agentom CIA


Viši sud u Podgorici (rtcg.me)

Crnogorske vlasti raspisale su "crvenu" potjernicu za bivšim agentom CIA-e, Džozefom Asadom, zbog sumnje da je bio pripadnik kriminalne organizacije optužene za pokušaj svrgavanja vlasti u oktobru 2016, s ciljem sprječavanja zemlje da uđe u NATO, javila je Televizija Crne Gore.

Asadov advokat Vinsent Sitro rekao je za Glas Amerike da nije vidio nikakav nalog za hapšenje njegovog klijenta.

Istražitelji u Podgorici sumnjaju da je Asad bio član kriminalne grupe čijih je 14 članova, na čelu sa dvojicom državnim organima nedostupnih ruskih agenata, planirala da nasilno preuzme vlast, proglasi pobjedu proruskog Demokratskog fronta i spriječi ulazak Crne Gore u Alijansu.

TVCG navodi, pozivajući se na izvor iz tužilaštva, da će crnogorske vlasti tražiti izručenje bivšeg američkog obavještajca i podsjeća da mu je od strane Višeg suda određen pritvor zbog stvaranja kriminalne organizacije na čijem su čelu optuženi Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov.

Rođen i odrastao u Egiptu, Asad ima državljanstvo SAD. Asad je ranije odbacio optužbe, govoreći da je samo savjetima pomagao prijatelju - političkom konsultantu opozicije, u vezi pitanja bezbjednosti na izborima.

Crnogorske i američke vlasti direktno su optuživale Rusiju da stoji iza pokušaja prevrata, za koji su optužena i dvojica lidera opozicionog Demokratskog fronta.

Asad i njegova supruga hvaljeni su u američkim medijima zbog njihovog pomaganja iračkim hrišćanima na teritorijama koje je u toj zemlji kontrolisala takozvana Islamska država.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG