Linkovi

Sestra Mila Đukanovića u “Rajskim papirima”


ARHIVA - Milo Đukanović
ARHIVA - Milo Đukanović

Sestra dugodišnjeg crnogorskog lidera Mila Đukanovića, Ana Đukanović, navodno je osnovala na Malti dvije ofšor kompanije povezane sa rudarskom industrijom i preradom minerala, pokazuju “Rajski papiri” - juče procurela baza podataka sa milionima dokumenata iz agencije za pružanje ofšor usluga i poslovnih registara, prenose crnogorski mediji.

Prema ovom dokumentu, koji je objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), Ana Đukanović bila je akcionar u kompaniji Ranin Ltd, registrovanoj na Malti 2012. godine - u vrijeme kada je njen brat Milo Đukanović posljednji put izabran za premijera.

“Prema izvještajima srpskih medija, Ranin Ltd. vlasnik je “Srbija nikla” – rudarske kompanije koja je 2012. htjela da investira 1,4 miliona dolara u tamošnje nalazište nikla, što je izazvalo proteste u Srbiji zbog rizika po zdravlje od eksploatacije nikla, piše u profilu Đukanovićeve sestre koji je uradio ICIJ, pod njenim ranijim prezimenom Kolarević.

Dokumenti iz malteškog registra preduzeća pokazuju da je, u periodu od 2012. do 2015. godine više od 90 odsto poslova bilo van Malte, kao i da je oktobra te godine Kolarević navodno prodala polovinu svojih akcija direktoru “Srbija nikla”, Radomiru Vukčeviću, koji ju je zamijenio na mjestu direktora i danas je njen jedini akcionar.

“Rajski papiri” su takođe pokazali da su Kolarević i Vukčević bili direktori i u kompaniji Ruukki International Ltd, malteškoj filijali finske kompanije specijalizovane za rudarstvo i preradu minerala, koja se u tamošnjem registru ove godine vodila kao zatvorena.

ICIJ navodi da je Ana Kolarević rekla da je nakratko, nakon osnivanja firme Ranin Ltd, bila dio njene osnivačke i menadžerske strukture, kao i da kompanija i njene filijale nisu ostvarile profit jer se nisu stekli uslovi za početak njenih aktivnosti. Ona nije odgovorila na konkretno pitanje o kompaniji Ruukki International, navodi ICIJ.

Srpski mediji su 2012. pisali da je tadašnji ministar rudarstva Milan Bačević razgovarao sa Đukanovićevom o ulaganju 1,2 milijarde eura u nalazišta nikla na tri lokacije u Srbiji, što je ona tada negirala.

“Ako je to što sam u privatnoj vezi sa gospodinom Vukčevićem, dokaz da ulažem toliki novac, savršeno je jasno o čemu se tu radi”, navela je tada Đukanovićeva u pismu koje je objavio beogradski Blic. “Namjera da se neko miješa u moj privatni i poslovni život je skandalozna i kriminalna”

Ona je tada negirala i susret sa srpskim ministrom i tvrdila da joj mediji podmeću priču o planovima za ulaganje u srpsko rudarstvo, navodeći da o tome zna “ponešto od čovjeka sa kojim živi”, kao i da ima pravo “da dajem stručna i pravna mišljenja u vezi sa bilo čim, pa i u vezi sa ovim projektom”.

ICIJ podsjeća da, iako je poslovanje preko ofšor destinacija legalno, ofšor kompanije se često koriste za skrivanje pravog vlasnika, imovine, izbjegavanje poreza i pranje novca, dodajući da to ne znači da su Đukanovićeva i Vukčević bilo čime prekršili zakon.

Ovaj novinarski konzorcijum piše da se porodica Đukanović smatra jednom od najbogatijih u Crnoj Gori, te da je 2009. advokatica Ana Đukanović, prema tadašnjem istraživanju ICIJ-a i sarajevskog Centra za istraživačko novinarstvo, imala nekretnine i akcije vrijedne više od 3,5 miliona dolara, prenosi taj dnevnik.

Ana Đukanović reagovala je danas povodom informacija koje je ICIJ-a objavio u “Rajskim papirima”, navodeći da nema veze sa aferom, te da je ponovo izložena “manipulaciji i grubom spinovanju u režiji određene grupe medija”.

Ona je ponovila da je jedina istina to da je u kratkom period bila u osnivačkoj i menadžerskoj strukturi kompanija koje su osnovane na Malti i koje nisu ostvarile nikakav profit.

„Upravo iz tih razloga je jedno pravno lice ugašeno, a u odnosu na drugo je pokrenut postupak likvidacije”, kazala je Đukanović. “Navedene podatke, koji su lako provjerljivi i dostupni, sam dobrovoljno i krajnje korektno, nemajući što da krijem, pojasnila i prezentovala u odgovoru novinarki ICIJ-a, koja me je kontaktirala, o čemu postoje pisani dokazi”

Sestra nekadašnjeg crnogorskog lidera ocijenila je da joj, obzirom da su “očigledno sve aktivnosti (navedenih) privrednih društava zakonite, ne ostaje ništa drugo, osim da zaključi da selektivno i neistinito izvještavanje novinara ICIJ, a potom i prenošenje istog od strane određenih lokalnih medija, predstavlja dio organizovanog napada na mene, koji je motivisan prizemnim ličnim interesima i političkim ciljevima”.

Ona je najavila da će na sudu tražiti zaštitu od, kako je navela, onih koji su njeno ime stavili u kontekst nezakonitih aktivnosti, prenose mediji u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG