Linkovi

Brajović: Prioritet izgradnja puta Bar-Boljare


Put Bar-Boljare najavljen je kao najveća crnogorska investicija još 15. oktobra 2009.
Put Bar-Boljare najavljen je kao najveća crnogorska investicija još 15. oktobra 2009.

Iako je početak gradnje autoputa od Bara do granice Crne Gore i Srbije označen još u jesen 2009. godine, do danas nije izgrađen ni metar puta

Iako je početak gradnje autoputa od Bara do granice Crne Gore i Srbije označen još u jesen 2009. godine, do danas nije izgrađen ni metar puta. No, ministar saobraćaja Ivan Brajović tvrdi da će radovi početi u ovoj godini

Put Bar-Boljare najavljen je kao najveća crnogorska investicija još 15. oktobra 2009. u selu Gorne Mrke, na svečanosti kojom je označen početak radova, a kojoj su prisustvovali premijeri tri države: Milo Đukanović i Mirko Cvetković jer bi autoput trebalo da poveže Crnu Goru i Srbiju, te Jadranka Kosor jer se tog posla prije četiri godine prihvatio hrvatski Konstruktor.

U međuvremenu se nije odmaklo ni metar, a odustajali su najprije Hrvati, potom Grci i Izraelci, kasnije Kinezi…

Ipak, novi ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović kaže da će prioritetna aktivnost u ovoj godini biti izgradnja autoputa.

“Razgovaramo sa tri ponuđača s kojima taj projekat može da se realizuje i računam da ćemo biti spremni poslije završnih pregovora tokom prvih mjeseci 2013. godine da vrlo argumentovano i pripremljeno odluku saopštimo Vladi”- naveo je ministar Brajović. On je kazao da će pored realizacije tog kapitalnog projekta raditi i na revitalizaciji putne mreže.

‘Uspjeli smo da Direkciji za saobraćaj u Kapitalnom budžetu obezbijedimo 30 miliona eura i ove godine. Računam da će ta sredstva biti uložena u najbolje projekte i da će na najbolji način biti iskorišćena’.

Brajović je kazao i da će se nastaviti radovi na željezničkoj infrastrukturi, kao i na osavremenjavanju pomorske flote

U Direkciji za saobraćaj najavljuju da će opredijeljena sredstva od 30 miliona eura uložiti u putnu mrežu Crne Gore i značajno popraviti bezbijednost saobraćaja u zemlji.

‘U posljednje dvije godine napravljen je po tom pitanju veliki pomak. Rezultati su na nivou Evrope i sa time treba da se ponosimo, ali to ne znači da na tome treba da stanemo nego ćemo preduzeti sve da popravimo još više putnu mrežu’ - kazao je direktor Direkcije za saobraćaj Veselin Grbović.

Grbović je naveo da je najviše sredstava opredijeljeno za rekonstrukciju regionalnih puteva.

No, šta će biti sa autoputem, to za sada niko ne zna. U još jednoj godini krize teško da će se krenuti u takav poduhvat, pa će Crna Gora, uprkos obećanjima, izgleda još dugo čekati na prve kilometre autoputa. A bez putne infrastrukture nema ništa ni od povezivanja sa Evropom.
XS
SM
MD
LG