Linkovi

CG: Loš položaj radnika


Protestna šetnja Unije slobodnih sindikata (rtcg.me)
Protestna šetnja Unije slobodnih sindikata (rtcg.me)

Dio sindikata je u Crnoj Gori obeležio praznik rada protestnom šetnjom, dok su pojedini organizovano davali kriv i pošumljavali bro Goricu

Međunarodni praznik rada, 1. maj, obilježen je danas u Crnoj Gori, u kojoj je ovaj datum državni praznik. Unija slobodnih sindikata je praznik obilježila protestnom šetnjom sa koje je poručeno da položaj crnogorskih radnika nikada nije bio gori, dok je rukovodstvo Saveza sindikata organizovano dalo krv i pošumljavalo brdo Gorica.

Položaj crnogorskih radnika nikada nije bio gori, država i građani su robovi korupcije i kriminala, a antisindikalna diskriminacija i dalje je prisutna”, poručeno je tokom protestne šetnje koju je, povodom obilježavanje Međunarodnog praznika rada, organizovala Unija slobodnih sindikata Crne Gore u kojoj je učestvovalo tek nešto više od stotinu radnika.

Uz parole "Od čega da naši mladi stvaraju porodice?", "Gorivo je luksuz, sledeći su voda i vazduh", "Stop pljački društvenog bogatstva", "Evropo budi istrajna na poglavljima 23 i 24", "Oslobodite državu od kriminala!", "Oslobodite državne institucije od nepotizma i korupcije", "govornici su ukazali na težak položaj prosvjetnih i zdravstvenih radnika.

Ponovljene su optužbe zbog desetina, pa i stotina ugašenih kolektiva u periodu tranzicije zbog netransparentne privatizacije od koje su, tvrde radnici, džepove napunili lideri vlasti i privilegovani pojedinci.

Za to vrijeme, predstavnici, kako ga nazivaju zvaničnog Saveza sindikata, bliskog Vladi, pošumljavali su brdo Ljubović u Podgorici i u mnogo mirnijoj atmosferi obilježili praznik. Predstavnici ovog Sindikata bili su danas i dobrovoljni davaoci krvi.

A u Nikšiću, nekada razvijenom industrijskom gradu koji je uz Cetinje i Bijelo Polje najviše uništen i unižen za vladavine DPS-a, simbolično je osnovana Radnička partija Crne Gore. Njen predsjednik Janko Vučinić poručio je da je prvomajsko okupljanje samo zagrijavanje pred sljedeće proteste, koji će biti vrlo brzo organizovani.

"Oni nemaju osjećaja za narod. Njihova politika je potpuno otuđena. Oni ne znaju da sa sjevera, iz Bijelog Polja, Rožaja, Berana…puni autobusi mladih ljudi i porodica napuštaju Crnu Goru zbog gladi, kao da je ratno stanje u Crnoj Gori”, kaže Vučinić.

Lider Radničke partije, Janko Vučinić, je obraćajući se okupljenima kazao da se Međunarodni praznik rada ne može, kao nekada, čestitati riječima “Srećan Prvi maj radni narode Crne Gore”, jer je to sada opljačkani narod, kojeg je premijer Milo Đukanović “doveo do prosjačkog štapa”.

XS
SM
MD
LG