Linkovi

Maršem bez incidenata DF obilježio godišnjicu protesta


Protesti u Crnoj Gori
Protesti u Crnoj Gori

Oko hiljadu pristalica opozicione koalicije Demokratski front protestovala je danas ulicama Podgorice, obilježavajući dvije godine od kada su njihove demonstracije okončane nasiljem, a desetine građana i policajaca zatražilo ljekarsku pomoć.

Lideri koalicije poručili su okupljenima da žele prelaznu vladu, fer i slobodne izbore u Crnoj Gori, poručujući da neće odustati od svoje borbe, te najavili povratak u parlament, čije sjednice, zajedno sa ostatkom opozicije, bojkotuju od prošlogodišnjih parlamentarnih izbora.

Oni su uputili još jedan poziv ostalim partijama opozicije da slijede njihove poteze, a lider Demokratske narodne partije, Milan Knežević, upozorio opozicione kolege da ne pokušavaju pregovarati sa vladom Duška Markovića.

“I da ne sjedaju kao (Miodrag) Lekić, (Aleksa) Bečić i (Ranko) Krivokapić za sto sa Milom Đukanovićem, jer ako sjednu za sto sa Duškom Markovićem, Vrhovna komanda će prevrnuti sto”, rekao je Knežević. “67 puta smo uputili poziv opoziciji za zajedničko djelovanje, 56 puta smo ih zvali na proteste”

On je okupljenima poručio da Demokratski front neće odustati od svije borbe, i dodao da “nema povlačenja i nema predaje”, te da “nema tog sudije ili Katnića koji može uplašiti Front i najbrojniju vojsku na Balkanu”.

Njegov koalicioni kolega, predsjednik Radničke partije Janko Vučinić, rekao je da je 24. oktobra 2015. “režim pokazao svoje pravo lice, a simpatizeri DF-a odnijeli pobjedu nad vlašću”.

“DF će pobijediti na idućim izborima, i biće stožer buduće vlasti”, rekao je lider Radničke partije i dodao da “građanskom opozicijom upravlja ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Margaret En Uehara.

Učesnici protesta posjetili su lokacije na kojima su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a upotrijebili silu nad demonstrantima, a neki od njih govorili su prisutnima o tom događaju.

“Policija me je brutalno pretukla”, rekao je Milenko Kicović, navodeći da su ga pripadnici crnogorske policije tom prilikom “udarali nogama i palicama”.

Prolazeći pored zgrade Specijalnog državnog tužilaštva, protestanti su uzvikivali parole protiv Glavnog specijalnog tužioca, Milivoja Katnića, i bivšeg premijera a sada predsjednika vladajuće Demokratske partije socijalista, Mila Đukanovića.

Ostale opozicione partije nisu se odazvale pozivu lidera DF-a, niti su se oglasili povodom današnjeg protesta, a izostala je i reakcija vladajuće DPS.

Protestni marš povodom dvije godine od nasilja kojim su okončani višednevni protesti DF-a završen je oko devet sati bez incidenata.

XS
SM
MD
LG