Linkovi

DF pozvao opoziciju na protestni marš


Protesti u Crnoj Gori, 24. oktobar 2015.

Opoziciona koalicija Demokratski front pozvala je ostale opozicione grupe da im se u utorak pridruže u protestnom maršu, kojim će obilježiti drugu godišnjicu protesta koje je obilježilo nasilje, suzavac i policijsko prebijanje demonstranata, prenose mediji u Podgorici.

Funkcioner DF-a, Slaven Radunović, rekao je povodom sjutrašnjeg marša da je planiran obilazak ulica u kojima je zabilježena policijska tortura 24. oktobra 2015, u kojima je povrijeđeno više građana i policajaca, a danima nakon toga u centru grada se osjećao suzavac.

"24. oktobar je opomena da takvo nešto ne smije da se desi”, rekao je Radunović. ”Mnogi su ostali nekažnjeni, i sjutra je prava prilika da iskažemo protest protiv režima koji je samom činjenicom da nije kažnjavao batinaše poslao poruku da ima možda namjeru da se nekad bavi sličnim djelima."

On je najavio da će protestni marš početi ispred Skupštine Crne Gore i pozvao sve građane Podgorice i Crne Gore, ne samo učesnike protesta od prije dvije godine, da se pridruže u obilježavanju događaja koje ta koalicija smatra najvećim antirežimskim protestom.

Njegov koalicioni kolega, Nikola Jovanović iz Demokratske narodne partije, kazao je da je skup prijavljen u skladu sa zakonom, kao i da je “ispoštovana zakonska procedura”.

"Bez obzira što DF organizuje skup, mi želimo da pozovemo i ostale opozicione partije da nam se sjutra veče pridruže, da tog dana budemo zajedno kao što smo bili 24. oktobra prije dvije godine", kazao je Jovanović.

Više ljudi povrijeđeno je na kraju tadašnjih višednevnih protesta, koji su kulminirali kada je grupa demonstranata bacila molotovljeve koktele prema policajcima koji su obezbjeđivali zgradu parlamenta, što je natjeralo policiju da, upotrebom suzavca i palica, rastjera demonstrante iz centra grada.

Komandant Specijalne antiterorističke jedinice, Radoslav Lješković, kasnije je osuđen na pet mjeseci zatvora zbog prikrivanja identiteta svojih policajaca koji su tukli građane, za što zakon predviđa kaznu od tri mjeseca do pet godina zatvora.

U sudskom postupku je utvrđeno da su pripadnici Lješkovićeve Specijalne antiterorističke jedinice na tri lokacije u gradu mučili i zlostavljali šestoricu demonstranata koji su pokušavali da izađu iz suzavcem okovanog centra grada.

Jedan od lidera DF-a, Milan Knežević, nedavno je osuđen na sedam mjeseci zatvora jer je tokom istih protesta nekoliko puta tijelom odgurnuo policajca koji je obezbjeđivao parlament.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG