Linkovi

Đukanović stupio na dužnost predsjednika Crne Gore


Novoizabrani predsjednik Crne Gore Milo Đukanović (rtcg.me)
Novoizabrani predsjednik Crne Gore Milo Đukanović (rtcg.me)

Uz poruku da je spreman da doprinese prevazilaženju podjela u društvu i ubrzanom ekonomskom rastu, novoizabrani predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, položio je danas svečanu zakletvu kao treći predsjednik od izglasavanja nezavisnosti.

Na svečanoj inauguraciji na Cetinju, on je rekao da će dužnost predsjednika obavljati savjesno i odgovorno, za dobro svih građana Crne Gore.

"Kao predsjednik države biću posvećen očuvanju nezavisnosti i suvereniteta Crne Gore i njene afirmacije kao građanske, demokratske, ekološke države socijalne pravde, utemeljene na vladavini prava", kazao je, pored ostalog, Đukanović i dodao da je potrebno zaustaviti kriminal i korupciju u Crnoj Gori i osigurati bezbjednost građana.

Ocjenjujući da su odnosi na globalnom planu među najsloženijima od vremena hladnog rata, on je upozorio da bi takva situacija mogla “usporiti i donekle ugroziti evropsku perspektivu regiona zapadnog Balkana”.

"Ove promjene (u globalnim odnosima) mogu bitno uticati na spoljnopoličku i bezbjednosnu sliku zapadnog Balkana", rekao je, naglašavajući da je zbog toga, ali i njenih autentičnih problema, Evropskoj uniji treba unutrašnja konsolidacija, preispitivanje vizija ujedinjenja i tempa i modela njegovog ostvarivanja.

Đukanović je ocijenio da “se čini da je evropska budućnost našeg regiona danas pomalo zamagljena”, konstatujući da ona nije bila upitna krajem prethodnog i početkom novog milenijuma.

"Svi pritisci i usporavanja, kao i nedostatak jačeg podsticaja društvima Zapadnog Balkana da usvoje evropske vrijednosti .... uzrokuju zbunjenost i konfuziju dijela javnosti u regionu koji predugo tavori u antievropskom političkom autizmu”, rekao je Đukanović.

On je poručio da Crnoj Gori “ne trebaju obećanja o prijemu ni 2025, ni bilo koje druge godine” i dodao da će zemlja, “i bez takvih projekcija, nastaviti sa najkvalitetnijim I najbržim reformama, stremeći boljem životu građana”.

“Treba nam podrška na putu savladavanja jaza istorijski naslijeđene zaostalosti ovog evropskog regiona… treba nam prije svega jasan i oročen plan infrastructure Zapadnog Balkana koji će integrisati sam region i, uz to, učiniti dostupnim tržište i društvo EU”, rekao je Đukanović i dodao da Crnoj Gori treba podrška u izgradnji institucija koje će unaprijediti vladavinu prava i podstaći svijest građana o važnosti demokratskog razvoja.

Novi crnogorski predsjednik je rekao da je najvažniji zadatak vlasti u narednom periodu stvaranje ambijenta za brzo postizanje evropskog kvaliteta života za crnogorske građane, kao i ubrzani privredni rast.

“Da je vječna Crna Gora”, rekao je Đukanović na kraju inauguralnog govora u zgradi Skupštine opštine na Cetinju, kome su prisustvovali visoki državni funkcioneri i članovi diplomatskog kora, dok predstavnici opozicije nisu prisustvovali inauguraciji.

XS
SM
MD
LG