Linkovi

Raonić: Samo nadstranačka ličnost može pobijediti Đukanovića


Bivši premijer Crne Gore Milo Đukanović u ekskluzivnom intervjuu za novinsku agenciju Asošijeted Pres, 14. marta 2017. (AP Photo/Darko Vojinović)
Bivši premijer Crne Gore Milo Đukanović u ekskluzivnom intervjuu za novinsku agenciju Asošijeted Pres, 14. marta 2017. (AP Photo/Darko Vojinović)

Politički analitičar iz Podgorice, Boris Raonić, ocijenio je danas da je dugogodišnji crnogorski lider, Milo Đukanović, nemotivisan za “dnevno” bavljenje politikom, ali i svjestan da bez njegovog učešća u kampanjama vladajuća Demokratska partija socijalista nema velike šanse za uspjeh na izborima.

“Đukanović je očigledno nemotivisan za dnevno bavljenje politikom, već ima ambicije u biznisu, ali je sa druge strane svjestan da bez njegovog učesća u kampanjama, DPS nema velike sanse za uspjeh, pa nema ni njegove lagodne pozicije”, rekao je Raonić Glasu Amerike, navodeći da ga to stavlja u “rascjep ličnih motivacija”.

Raonić smatra da Đukanović neće biti kandidat za predsjednika ukoliko u vladajućoj partiji procijene da neko drugi ima šansu da pobijede razjedinjenu opoziciju na izborima naredne godine, i očekuje da će će DPS, “kao ozbiljna partija, tu odluku donijeti nakon precizne analize”.

“U slučaju da se (Đukanović) ipak kandiduje, na drugoj strani ce imati više opozicionih lidera koji su u toliko lošim odnosima da je teško očekivati iskrenu međusobnu podršku u eventualnom drugom krugu, čega je Đukanović svjestan”, rekao je Raonić. “To znači da je samo nadstranačka ličnost sposobna da ostvari uspjeh”

On vjeruje da je pogrešno što opozicija sav fokus stavlja na predsjedničke izbore, i pored toga što je njena šansa za uspjeh mnogo veća na izborima u Podgorici.

“Pogresno je što opozicija sav diskurs i fokus stavlja na predsjedničke izbore, umjesto na izbore za glavni grad, gdje je šansa za uspjeh mnogo veća i odakle su kretale promjene u svim zemljama regiona”, ocijenio je Raonić.

Izbori za predsjednika Crne Gore, planirani za narednu godinu, biće prvi veliki test povjerenja u vladajuću većinu nakon ulaska zemlje u NATO.

XS
SM
MD
LG