Linkovi

Poljski turista bizarno izazvao nezapamćeni požar u Baru


Dim se diže iznad drveća koje je izgorelo u šumskom požaru na planini u blizini Podgorice (AP Photo/Risto Božović)

Crnogorska policija uhapsila je 27-godišnjeg poljskog državljanina zbog sumnje da je juče počinio krivično djelo izazivanje opšte opasnosti tako što je, pod bizarnim okolnostima, izazvao veliki požar koji je sinoć ugrozio stotine kuća u barskim naseljima Šušanj i Vitići, saopštili su zvaničnici.

Prema saopštenju Uprave policije (UP), poljski turista S.D.Z, čiji je nestanak juče prijavljen Sektoru za vanredne situacije MUP-a, zapalio je vatru u brdima iznad Bara kako bi ga spasioci lakše locirali, i tako izazvao požar koji je, nošen jakim vjetrom, donio paklenu noć za vatrogasce i građane Bara.

"Naime, dežurna služba CB Bar je, 29.08.2017. godine oko 19,35 časova obavještena da je iznad naselja Vitići u Baru izbio požar koji prijeti da zahvati okolne kuće", piše u saopštenju policije. "Službenici CB Bar su bili obaviješteni, istog dana, od strane Sektora za vanredne situacije MUP-a, da im je prijavljen nestanak poljskog državljanina, koji se izgubio prilikom razgledanja naselja Šušanj i Vitića"

Policija je navela da su njeni službenici "na osnovu kriminalističkih mjera i radnji došli do saznanja da je ovo lice u cilju lakšeg lociranja i njegovog pronalaska zapalio vatru".

"Po prijemu obaveštenja, na lice mjesta su upućeni policijski službenici, službenici Vojske Crne Gore, nadležne službe kao i lokalno stanovništvo u cilju pronalaska S.D.Z. (27) iz Poljske», piše u saopštenju UP.

Poljski turista je, kako sumnja policija, «svojim nesavjesnim postupanjem doveo u opasnost da bude životno ugrozen usljed požara koji je, sumnja se, on izazvao a koji se širio velikom brzinom, pod uticajem jakog vjetra, i prijetio da zahvati okolne kuće», zbog čega je uhapšen i biće, uz krivičnu prijavu, priveden nadležnom tužiocu na dalje postupanje.

Zvaničnici su saopštili da je velikim naporima desetina vatrogasaca, vojnika, policajaca i građana požar u Šušanju stavljen pod kontrolu, te da su raspoložive snage i danas "na liniji vatre", a jutros su im u pomoć pritekli i protivpožarni avioni.

“Nadljudskim naporima barskih opštinskih službi, vojske i građana spriječena je katastrofa u Šušnju”, saopšteno je iz Tima za upravljanje u vanrednim situacijama u Opštini Bar. "Sačuvani su ljudski životi i nema šteta na objektima”

Načelnik Službe zaštite i spašavanja Bar Velizar Čađenović rekao je jutros Vijestima da je ono što se dešavalo u odbrani Šušanja sinoć “bez ikakvog pretjerivanja nezapamćeno, ne samo u analima barske vatrogasne jedinice, već i Crne Gore”, ocjenjujući da je “situacija na frontu širine preko četiri kilometra i dalje izuzetno ozbiljna”

On je kazao da je u toku noći odbranjena trasa dalekovoda, kao i da su "plameni jezici" bili visoki i preko 20 metara, a zvaničnici Šušanja saopštili su da je u požaru, prema prvim procjenama, uništeno stotine stabala maslina u maslinjaku starom pet vjekova.

Istražni organi saopštili su da je Poljaku Zbignjevu Davidu Šidlu, nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru, donijeto rješenje o njegovom zadržavanju u pritvoru do 72 sata, kao i da slijedi predlog za njegov pritvor koji će biti upućen istražnom sudiji Osnovnog suda u tom gradu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG