Linkovi

Mank prodaje i stan u Porto Montenegru


Porto Montenegro
Porto Montenegro

Renomirana globalna konsultanska kuća Colliers International potvrdila je da se na njenoj listi nekretnina na prodaju nalazi i stan u tivatskoj marini Porto Montenegro u vlasništvu kanadskog milijardera Pitera Manka.

"Stan Pitera Manka u Porto Montenegru nalazi se na našoj listi", rekao je predstavnik ove kompanije u Podgorici Glasu Amerike, pod uslovom anonimnosti, i potvrdio pisanje podgoričkog Portala Analitika, koji navodi da se radi o jednom od najeksluzivnijih stanova u kompleksu nastalom na mjestu nekadašnjeg vojno brodogradilišta JNA.

Mankov stan se nalazi u centru novoizgrađene rive, ima 397 kvadrata, uključujući i ekskluzivnu terasu sa botaničkom baštom, a njegova početna cijena iznosi četiri miliona eura, nezvanično je potvrđeno u toj konsultantskoj kući.

91-godišnji Mank je krajem 2006. kupio tivatski "Arsenal" od crnogorske vlade za 23 miliona eura i za deset godina izgradio ekskluzivno turističko naselje sa jednom od najsavremenijih marina za superjahte na Mediteranu, investirajući u njega 450 miliona eura.

Prošle godine on je prodao svoj udio u Porto Montenegru državnom fondu Investment Corporation of Dubai iz Ujedinenih Arapskih Emirata, a novi vlasnici najavili širenje kompleksa sa ambicijom da postane vodeće pristanište za velike jahte na Mediteranu.

Marina sada ima oko 450 izgrađenih vezova za jahte, kao i dozvole za izgradnju dodatnih 400 vezova, uz mogućnost proširenja turističkog kompleksa na dodatnih 280.000 kvadrata. Arapski fond, zajedno sa holandskom kompanijom za remont brodova Damen, nedavno je dobila zeleno svijetlo za kupovinu obližnjeg brodogradilišta u Bijeloj za oko 2,6 miliona eura.

Pored Manka, koji je "otac" projekta, doskorašnji suvlasnici Porto Montenegra koji su svoje akcije prodali istom fondu bili su neki od najbogatijih ljudi svijeta, poput lorda Jakoba Rotšilda i njegove porodice, francuskog magnata Bernara Arnoa i ruskog aluminijskog 'barona' Olega Deripaske.

Prema informacijama iz Colliers Internationala, stan kanadskog milijardera njegova je posljednja preostala nekretnina u Porto Montenegru.

XS
SM
MD
LG