Linkovi

Poplave ugrozile sever Crne Gore


Poplave u Beranama (Foto: Opština Berane)

Nekoliko rijeka na sjeveru Crne Gore izlilo se iz svojih korita nakon dvodnevnih obilnih kiša, ugrožavajući više od 100 kuća u sjevernim opštinama Berane i Rožaje, odakle je sinoć evakuisana jedna porodica, javljaju lokalni mediji.

Vodene bujice natjerale su mještane i spasilačke ekipe u ugroženim naseljima da ostanu budni protekle noći, tokom koje su bujice oštetile i magistralni put koji spaja Berane i Kolašin.

Komandir Službe zaštite i spašavanja opštine Rožaje, Nuradin Agović, rekao je novinarima da su spasilačke ekipe od dva sata poslije ponoći na terenu, te da su poplave već napravile veliku materijalnu štetu.

U susjednoj opštini Berane voda je izašla iz korita rijeke Bistrice i ugrozila preko 100 kuća, dovodeći u opasnost živote stotina ljudi koji žive u poplavljenim naseljima.

Mediji su prenijeli da zvaničnici strahuju od izlivanja rijeke Ibar u Rožajama, dok je u Beranama angažovana mehanizacija u pokušaju da se preusmjeri tok i obuzda podivljala rijeka Bistrica.

Zvaničnici su saopštili da prijeti opasnost od izlivanja rijeke Ibar u donjem dijelu Rožaja, te da su neka naselja u dvije opštine ostala bez struje i pitke vode.

Kiša i danas pada u poplavljenim opštinama, a za sada uža gradska jezgra Berana i Rožaja nisu ugrožena, saopštili su krizni štabovi.

XS
SM
MD
LG