Linkovi

DPS spreman na razgovore o svim pitanjima


Lider DPS-a i crnogorski premijer Milo Đukanović (rtcg.me)
Lider DPS-a i crnogorski premijer Milo Đukanović (rtcg.me)

Demokratska partija socijalista spremna je da razgovara o svim pitanjima koja mogu da znače otklanjanje međusobnog nepovjerenja i da učvrste povjerenje u izborni sistem, poručio je lider te stranke Milo Đukanović

Đukanović je dodao da nema nikakve sumnje da će DPS pobijediti i na sledećim izborima.

Upitan da li će se razgovarati o prelaznoj Vladi u februaru, kako je najavio njegov zamjenik Duško Marković i kako to zahtijeva opozicija, Đukanović je istakao da DPS-u najviše odgovara da njihova pobjeda bude neupitna, "i da Vlada bude lišena sumnjičenja i prigovora kako bi mogla da u narednom četvorogodištu radi sve da Crna Gora može ići naprijed“. Đukanović je podsjetio da se o tom zahtjevu razgovaralo i ranije u Skupštini.

“Gdje smo na ultimatum opozicije koja je tražili formiranje prelazne vlade iznijeli argumente, ukazavši da ne vidimo nijedan razlog da bi pravili neke presedane i vanredne situacije, odricali se vlasti i na taj način pokazivali neodgovornost prema građanima koji su nam je povjerili da bismo neke partije doveli na vlast bez ikakvih zasluga“, dodao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, te partije, koje žele da uđu u prelaznu Vladu, ne samo što to nijesu zaslužile rezultatima parlamentarnih izbora, nego nijesu na njima ni učestvovale.

To su partije koje nijesu ni postojale 2012. godine, ali bi sada željele da uđu u vlast. To bi bio presedan ne samo u crnogorskoj, već i globalnoj političkoj istoriji“, rekao je Đukanović novinarima u Nikšiću.

On je kazao da treba biti do kraja racionalan i otvoriti pitanje u njegovoj suštini, u kojoj je očigledno postojanje nepovjerenja na crnogorskoj političkoj sceni.

„Postoji nepovjerenje i prema kapacitetima našeg izbornog sistema, bez obzira što ga nije stvarala Vlada, nego je stvaran u parlamentu i među predstavnicima onih koji danas iskazuju nepovjerenje prema tom izbornom sistemu. I okolnost da postoji nepovjerenje obavezuje sve odgovorne ljude i partije kako da se to prevaziđe“, rekao je Đukanović.

On je istakao da je DPS partija koja je pobjeđivala na svim dosadašnjim izborima i ukazao da i danas svako istraživanje javnog mjenja pokazuje da DPS ima podršku građana od 41 do 45 odsto.

To vide i lideri političkih partija i mislim da je to problem koji ih žulja. Razmišljaju šta je za njih bolje - da li da učestvuju i izgube, ili da hrabro napuste bojište. Pri tome se pozivajući i pronalazeći alibi kojega je sve teže naći“, rekao je Đukanović

Na pitanje kako komentariše nove proteste Demokratskog fronta i najavu da će ponovo postaviti šatore, Đukanović je kazao da se DF opredijelio za „destrukciju, ne samo prema Vladi, što je koliko toliko legitimno, već i prema državi i njenim demokratskim institucijama, i to traje u kontinuitetu”.

„Sve to zajedno pokušava da vrati točak istorije Crne Gore unazad, što je apsolutno nemoguće. Biće bolje da DF malo razmisli šta mu je činiti u narednom periodu u političkom životu, jer će Crna Gora sa njima ili bez njih nastaviti da ide putem evropskih i evroatlanskih integracija“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, dovoljno je pogledati slike iz 1998. godine, one uoči 1996. kao i današnje, “pa lako vidjeti da su u pitanju ista lica, iste parole, ista politika”.

XS
SM
MD
LG