Linkovi

CG: Lider URA optužio vrh policije za napad na novinarku, policija traži njegovo saslušanje


Protest u Podgorici zbog napada na novinarku Oliveru Lakić

Crnogorska Uprava policije zatražila je u petak da tužilaštvo ispita opozicionog lidera Dritana Abazovića zbog njegove tvrdnje da vrh policije stoji iza napada na novinarku Oliveru Lakić koji se dogodio prošlog maja ispred njenog stana u Podgorici.

Policija je saopštila da nema saznanja da je bilo koji njen pripadnik ili rukovodni sastav učestvovao u napadu na bilo kojeg novinara ili izvršio neko drugo krivično djelo na štetu predstavnika medija i njihove imovine,

"Izjava poslanika Dritana Abazovića da je "na novinara pucao vrh policije" i da "državni ugled narušava što su u vrhu policije lica koja su povezana sa organizovanim kriminalnim grupama" je netačna, neprimjerena i zlonamjerna i na najbolji način oslikava autora izjave", saopšteno je iz Uprave policije.

Lider Ujedinjene reformske akcije, Dritan Abazović, optužio je predsjednika Mila Đukanovića da svojim izjavama pokušava relativizovati zločin nad novinarkom Vijesti, jer navodno zna da vrh policije stoji iza pokušaja ubistva ranjavanja Olivere Lakić.

“Izjava poslanika Dritana Abazovića da je "na novinara pucao vrh policije" i da "državni ugled narušava što su u vrhu policije lica koja su povezana sa organizovanim kriminalnim grupama" je netačna, neprimjerena i zlonamjerna i na najbolji način oslikava autora izjave", saopšteno je iz Uprave policije.

Oni su pozvali Abazovića da saznanja koja je iznio u medijima, saopšti i Vrhovnom državnom tužilaštvu, ali i da tužilaštvo sasluša Abazovića zbog iznesenih tvrdnji, kako bi se utvrdile sve relevantne činjenica.

“Cijenimo da je na sceni pokušaj manipulisanja, jer ovakvi stavovi ne doprinose utvrđivanju istine i odgovornosti za javno izgovorenu riječ”, rekli su u UP i dodali da ne žele polemiku sa političkim partijama, već su smatrali potrebnim da reaguju jer su UP i njeno rukovodstvo “na najgrublji način napadnuti i zloupotrijebljeni”

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je ranije da to što nema pomaka u istrazi napada na Lakić nije poželjno, ali je normalno u svim zemljama u regionu, uključujući i neke zemlje EU, te da se “crnogorske tužilačke, sudske o bezbjednosne institucije veoma ozbiljno nose sa ovim problemom”.

Đukanović ne strahuje da bi nerasvijetljeni napadi na novinare mogli uticati na proces pridruživanja Crne Gore EU, navodeći da “tim državama (EU) niko ne prijeti da će izgubiti status članice, iako su se slične stvari dešavale i tamo”

Lider URA ocijenio je da “tvrditi da je normalno da nisu pronađeni napadači” i da se institucije dobro nose sa tim slučajem “kulminacija u potcjenjivanju zdravog razuma, ali i poziv da se nesmetano nastavi sa tom praksom”

“Evropska unija nama ne dijeli lekcije, već dobronamjerne savjete koji izgleda toliko smetaju Đukanoviću da koristi svaku priliku da bočno izvrši atak i na njih”, rekao je poslanik Abazović, koji vjeruje da će “i oni (EU) sa riječi preći na djela i shvatiti da se moraju oduprijeti bahatim naletima autokrata da spriječe otkrivanje istine u vezi sa napadom na Oliveru Lakić”.

Upitan da prokomentariše nedostatak rezultata u istrazi napada na Lakić, Evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je nedavno da bi loši rezultati istraga na novinare mogli negativno da utiču na pregovore Crne Gore o članstvu u EU.

Nepoznati napadač ili više njih prišli su Lakić ispred ulaza u kome živi i ispalio joj hitac iz pištolja iz neposredne blizine u nogu, a zatim pobjegao sa još dvojicom saučesnika. Na istom mjestu, novinarka Vijesti je pretučena šest godina ranije, nakon serije tekstova o švercu cigareta u Mojkovcu, sa kojim je povezivala neke visoke zvaničnike.

Iako su predsjednik Đukanović i premijer Duško Marković obećavali brzu i efikasnu istragu, za sada nema ni traga od osoba koje su pucali u Lakić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG