Linkovi

Crna Gora podržala Gvaida da raspiše izbore u Venecueli


Samoproglašeni predsjednik Venecuele Huan Gvaido
Samoproglašeni predsjednik Venecuele Huan Gvaido

Crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) saopštilo je da je Crna Gora 26. januara donijela odluku da podrži stav Evropske unije u kojem se osuđuje produbljivanje krize u Venecueli koja je rezultirala masovnim kršenjem ljudskih prava i nasiljem.

“Na toj liniji, podržavamo i zajedničku izjavu naših evropskih partnera u kojoj je iskazana podrška predsjedniku Nacionalne skupštine Huanu Gvaidu da, u skladu s Ustavom u kapacitetu privremenog predsjednika, obezbijedi održavanje slobodnih, demokratskih i legitimnih predsjedničkih izbora”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Prema navodima MVP, Crna Gora podržava i sve napore međunarodne zajednice usmjerene ka obezbjeđivanju neophodne humanitarne pomoći i rješavanju krize u Venecueli mirnim putem".

Deset evropskih zemalja - Njemačka, Španija, Francuska, Švedska, Velika Britanija, Danska, Litvanija, Holandija, Austrija i Portugal - priznalo je opozicionog lidera Huana Gvaida za privremenog predsjednika Venecuele i pozvalo ga da raspiše nove predsjedničke izbore.

Zajednički stav Unije izostao je zbog protivljenja nekih njenih članica da prizna Madurovog protivnika za privremenog predsjednika Venecuele.

XS
SM
MD
LG