Linkovi

Udruženje roditelja traži hemijsku kastraciju za pedofile


Podgorica
Podgorica

Crnogorski aktivisti za zaštitu prava djece saopštili su da su vlastima podnijeli zahtjev za promjenu zakona kojom bi se propisale strožije kazne za pedofile, uključujući i njihovu hemijsku kastraciju.

Udruženje roditelji i lobistkinja Jelena Pavićević, koje su podnijele zahtjev, navode da će u narednom periodu od nadležnih tražiti povećanje kazni za pedofiliju i uvođenje niza novina kada su u pitanju krivična djela protiv polnih sloboda nad djecom i maloljetnicima.

Obrazlažući svoj zahtjev, oni navode da je cilj predloga “podizanje nivoa zaštite i bezbjednosti djece kao najranjivije grupacije, koja zavisi od brige i odluka odraslih”, smatrajući da bi se “uvođenjem represivnih mjera djeci obezbijedilo odrastanje bez trauma i formiranje ispravnih kriterijuma o tome šta je dobro, a šta ne”.

Izvršna direktorica Udruženja roditelja, Kristina Mihailović, vjeruje da će se nadležni uskoro pozabaviti ovom temom, najavljujući skori sastanak kome će prisustvovati predstavnici Udruženja roditelja, Vlade i stručnjaci.

“Zakonska regulativa se mora promijeniti, kako bi se poslala jasna poruka da će takva djela u budućnosti biti oštrije sankcionisana”, rekla je Mihailović Glasu Amerike.

Ova organizacija je i ranije od pravosuđa tražila oštrije kazne za pedofile, upozoravajući da, i pored toga što crnogorski zakon propisuje kazne za takva djela do 15 godina, počinioci krivičnih djela vezanih za pedofiliju u praksi najčešće robijaju nekoliko mjeseci do godinu dana.

Oni od nadležnih traže i ukidanje novčane kazne kod svih krivičnih djela protiv polne slobode nad djecom i maloljetnicima, kao i podizanje minimalne kazne zatvora na pet godina.

“Za najveći broj djela tražimo kazne od 10, 15 do 20 godina”, kazala je Pavićević, sa kojom je Udruženje roditelja potpisalo ugovor o lobiranju “kako bi taj proces bio doveden do kraja”.

Kao jednu od kazni ili “mjera bezbjednosti” Udruženje Roditelji u saradnji sa Pavićević predlažu i hemijsku kastraciju, navodeći da o ovoj mjeri konačnu odluku ostavljaju zakonopiscima.

Udruženje Roditelji i Pavićević smatraju da će stroža kaznena politika doprinijeti podizanju svijesti o prisustvu i opasnostima pedofilije, smanjen broj krivičnih djela pedofilije, te da će na taj način pedofili biti sputani da čine ta djela.

Pavićević je kazala da će, na osnovu zakonskih ovlašćenja i mogućnosti, u narednom periodu zajedno tražiti konkretne novine i izmjene postojećih zakonskih normi u Krivičnom zakonu Crne Gore.

Podnosioci zahtjeva od Vlade očekuju i zakonsko uvođenje registra pedofila, bez mogućnosti brisanja imena iz njega i nakon odslužene kazne.

Psiholog Radoje Cerović smatra da, i prije kaznenih mjera, postoji prostor za prevenciju i intervenciju kada su u pitanju krivična djela povezana sa pedofilijom.

“Naravno da kaznene mjere treba da budu adekvatne počinjenom krivičnom djelu, ali nije poenta u tome da se više počinioca drastično kazni, nego da se takve stvari što manje dešavaju”, rekao je Cerović Glasu Amerike. “Sličan je slučaj sa smrtnom kaznom, koja nigdje ne dovodi do smanjenja broja krivičnih djela”

On ne očekuje da će bilo kakva rigorozna kazna, poput hemijske kastracije, dovesti do smanjenja broja krivičnih djela ovakvog tipa, koja su vrlo specifična i u kojima je počinilac često član porodice.

Cerović smatra da u Crnoj Gori postoji i sistemski nedostatak koji se odnosi na službe i eskperte obučene da rade na domenu prevencije i intervencije kada je u pitanju pedofilija, bilo da je ta intervencija psihooška ili pravna.

Što se tiče prevencije, Cerović ističe da to “podrazumijeva mogućnost otvorenog razgovora na temu seksualnosti, koja je u Crnoj Gori tabu i među mladima i među starima, pa je i veći prostor za takve i slične tajne radnje, pokrivene osjećajem stida i ćutanjem”

Crna Gora se 2009. obavezala na izradu registra pedofila potpisivanjem Konvencije o zaštiti djece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja Savjeta Evrope.

Prema Krivičnom zakonu Crne Gore, za silovanje ili krivično djelo protiv polne slobode nad maloljetnim licem predviđena je kazna zatvora od pet do 15 godina, dok je predviđena kazna zatvora za obljubu nad djetetom od tri do dvanaest godina.

Hemijsku kastraciju kao kaznenu mjeru za teška krivična djela povezana sa pedofilijom već su uvele neke države, među kojima Kanada, Danska, Poljska, Češka, Francuska, Švedska i Norveška, iako se ova kontrovezna sankcija u praksi izvršava samo uz pismenu saglasnost počinioca.

Od zemalja regiona, kaznenu mjeru hemijske kastracije je 2014. uvela Makedonija, u kojoj će pedofili koji ponove to krivično djelo biti podvrgnuti hemijskoj kastraciji, bez prethodnog davanja saglasnosti.

XS
SM
MD
LG