Linkovi

Povećan PDV u Crnoj Gori


Crnogorski ministar finansija Radoje Žugić (Autor: Biro)
Crnogorski ministar finansija Radoje Žugić (Autor: Biro)

Povećanje PDV-a doprinijeće većem novou javnih prihoda u budžetu, kao i većem nivou fiskalne održivosti, rekao za VOA ministar finansija u Vladi CG Radoje Žugić

Žugić kaže da će zaštita niže stope sačuvati standard i konkurentnost ekonomije, prije svega u oblasti turizma.

Dok je izvršni direktor Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Vanja Ćalović objašnjavala ispred zgrade parlamenta zašto ne treba povećati PDV i apelovala na poslanike SDP-a da ne glasaju za te izmjene Zakona, vladajući DPS trudio se da obezbijedi 41 glas potreban za potvrđivanje takve odluke Vlade. Ćalović je predala Skupštini preko 12 hiljada potpisa građana kao zahtjev poslanicima da ne glasaju za povećanje poreza na dodatu vrijednost.

Ipak, nije se desilo ništa novo. Vlast je ostvarila svoju namjeru, a ministar finansija Radoje Žugić, za naš program je objasnio da je osnovni motiv Vlade zaustavljanje negativnih trendova osnovnih fiskalnih parametara- kao što su deficit budžeta i njime generisan nivo javnog duga:

‘’Predložili smo selektivnu mjeru, odnosno povećanje samo više stope PDV-a sa 17% na 19%, a ostavili nižu stopu nepromijenjenu, kao i nultu stopu koja znači određene izuzetke. Time smo htjeli da doprinesemo nešto većem novou javnih prihoda u budžetu, odnosno većem nivou fiskalne održivosti i stabilnosti, uz moguću mjeru zaštite standarda preko zaštite niže stope, ali i dijela konkurentnosti ekonomije i to, prije svega, turizma’’-rekao je Žugić za Glas Amerike.

Primjedbe iz redova opozicije i nevladinog sektora da se radi o ‘porezu na Kombinat aluminijuma’ i prevaljivanju tuđih dugova na teret građana, Žugić posmatra kao način političke borbe.

‘’Ali, ovo je čisto ekonomska priča. Crna Gora je jedna od 19 država koja je povećala stopu PDV-a. No, i u novom nivou stope PDV-a, Crna Gora ostaje konkurentna, odnosno najkonkurentnija u regionu, ali i šire. Dakle, riječ je o mjeri – nadam se na kratak rok – koja će doprinijeti zdravijoj bazi za ono što slijedi u dugom roku: snažnije stope ekonomskog rasta i generisanje više vrijednosti društvenog bruto proizvoda’’.

Stav da je u pitanju mjera na kratak rok, neminovno otvara pitanje koje ministru ovih dana često postavljaju: koliko kratak?

‘’Moj odgovor je da će sve aktivnosti koje radimo u procesu fiskalne konsolidacije ili fiskalnog prilagođavanja dati efekte prema sublimiranju negativnog trenda deficita. Onog momenta kada dođemo na nulti deficit budžeta, sasvim je izvjesno da ćemo vratiti stopu na pređašnje stanje’’.

Protiv njegovih povećanja PDV-a bili su poslanici Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije, Pozitivne Crne Gore i Liberalne partije.
XS
SM
MD
LG