Linkovi

Incident u Skupštini Crne Gore


Incident u Skupštini Crne Gore
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

Incident u Skupštini Crne Gore

Sjednica Skupštine Crne Gore okončana je večeras raspravom o mjerama koje treba preduzeti protiv vinovnika današnjeg incidenta, bez zaključka.

Sjednica će biti nastavljena u ponedjeljak, u podne. Prethodno, potpredsjednik Skupštine i jedini iz DPS-a koji je prisustvovao radu Skupštine, Milutin Simović, kazao je da se članovi Vlade neće vraćati u Skupštinu, dok poslanici DF-a ne budu, kako je kazao, adekvatno kažnjeni.

Na početku večerašnje sjednice, predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić uputio je izvinjenje građanima, poslanicima i premijeru Milu Đukanoviću, kao i javnu opomenu poslanicima iz DF-a. "Molim kolege da ovo shvate kao sljedeći potez u slučaju da se slični incidenti ponove", kazao je Krivokapić.

Sjednica Skupštine na kojoj je trebalo da se raspravlja o novim članovima vlade izbornog povjerenja trajala je jutros nepun minut. Razlog je to što premijer Milo Đukanović nije dobio priliku da progovori. Kada je izašao za govornicu, poslanici opozicionog Demokratskog fronta horski su počeli da vrijeđaju Đukanovića

Đukanović je klimao glavom pa poslije tridesetak sekundi uzvratio riječima: „Bravo, kreteni!“ Zatim je šef parlamenta Ranko Krivokapić prekinuo sjednicu.

Nakon što je direktan TV prenos prekinut, poslanici DF-a su fizički krenuli da se obračunaju sa premijerom, uz brojne pogrdne riječi. Pogledajte video TVCG

Poslanici DF-a nasrnuli na premijera
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

U skupštinskoj sali umalo je došlo do tuče premijera Mila Đukanovića u poslanika Demokratskog fronta Branka Radulovića i Janka Vučinića koji su najprije vrijeđali i psovali premijera, a zatim i nasrnuli na njega.

Reagovalo je obezbjeđenje Skupštine koje je spriječilo tuču i izvelo premijera iz zgrade. Nakon incidenta u Skupštini i sjednice Predsjednika Kolegijuma Skupštine, dogovoreno je da svaki poslanički klub predloži vrstu kazne za sukob - od javne opomene do udaljavanja.

Na sjednici parlamenta, trebalo je da se raspravlja o prijedlogu Đukanovića o izmjenama u sastavu Vlade i inicijativa za razrješenje predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića.

Poslanici su prethodnih dana završili raspravu o Predlogu zakona o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore, kojim se obezbjeđuje model praćenja i kontrole korišćenja državnih resursa u susret parlamentarnim izborima u ovoj godini. Povodom incidenta u Skupštini Crne Gore Vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković zatražio je od rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici da utvrdi da li u postupanjima određenih lica ima elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti ili prekršaja.

Duško Marković, DPS: Incident planiran

Današnji incident u Skupštini Crne Gore ranije je planiran, a svemu je doprinio i predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, saopštio je zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković, na vanrednoj konferenciji za medije. On je poručio da se neće vraćati u Skupštinu, dok Krivokapić ne obezbijedi uslove za rad.

"Riječ je o najprimitivnijem potezu u istoriji crnogorskog parlamentarizma. Njemu je svakako doprinio i najodgovorniji za ugled institucije Parlamenta, njegov predsjednik Ranko Krivokapić. Može se lako zaključiti da je ovaj scenario bio unaprijed planiran", poručio je Marković.

U DPS-u su podsjetili na sve što su, kako kažu, učinili da dođe do sporazuma. "Danas ste vidjeli da je ugrožena ustavna funkcija Parlamenta i neko je za to odgovoran", ocijenio je Marković, precizirajući da je riječ o nekome iz menadžmenta parlamenta.

"DPS takođe želi da još jednom pokaže, demokratski kapacitet i učestvuje u radu parlamenta", poručio je Marković. Ističe međutim da se DPS neće vraćati u Skupštinu dok Krivokapić ne obezbijedi uslove za rad. "Želimo da se dijalog nastavi, ali bez varvarizma", poručio je Marković.

Andrija Mandić, DF: Ne mogu nas izbaciti

Poslanici DF-a nakon današnjih incidenata u Skupštini poručili su da neće napustiti sjednicu Parlamenta u slučaju da ona bude nastavljena.

"Ako bi se neko drznuo da pokuša da izbaci poslanike DF-a sa sjednice, pozvaćemo građane Crne Gore da nam se ovdje pridruže", kazao je na vanrednoj konferenciji za medije lider NOVE Andrija Mandić. On je kazao i da ne žali zbog današnjih incidenata. "Nas iz Skupštine mogu samo nasilno udaljiti", poručio je Mandić.

On je kazao da zna da je neprijatno onima koji su krali izbore da čuju ono što misle građani Crne Gore o njima. "Ali to je naša obaveza prema ljudima koji su glasali DF, i naša je dužnost da im to saopštimo a ne da koaliramo sa njima", rekao je Mandić.

On je poručio kolegama koji su još opozicija da još nije kasno da se priključe DF-u i da formiraju prelaznu vladu bez DPS-a, u kojoj ne bi učestvovao ni DF.

„Žao nam je što i oni koji su nekada pripadali DF-u nijesu spremni da stanu iza pozdrava koji upućuju glasači Fronta, ali mi koji smo ostali dosledni, ne želimo to da promijenimo“, kazao je Mandić.

Liberalna partija: Raspustiti Skupštinu

Liberalna partija osuđuje današnja dešavanja i odbacuje takav način vođenja politike, "agresivni i militantan, koji ne pripada ni parlamentarizmu ni Crnoj Gori niti bilo kojem razumnom građaninu".

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović i ranije je pozvao da se Skupština raspusti i hitno raspišu parlamentarni izbori jer je, kako se navodi u saopštenju, ovakvo stanje nepodnošljivo i ostavlja teške posljedice po normalan život građana Crne Gore.

"Osim što nebrojeni, a vrlo važni zakoni čekaju u proceduri i hendikepiraju privredu, ekonomiju, zdravstvo, plašimo se da se ovo može loše odraziti i na imidž države naročito turizam u predstojećoj sezoni. Skandalozno je ponašanje poslanika Demokratskog fronta i način na koji su dočekali gosta u Skupštini, ma ko god on bio i kako se god on zvao, nikad Crnogorci nijesu na takav način dočekivali goste, posebno predsjednika Vlade kojeg je Skupština i izglasala. Parlament Crne Gore koji je dugo bio uzor kulture političkog dijaloga i dostojanstva u regionu ali i šire, danas doživljava pokušaj potpunog ponižavanja. Ovakvo ponašanje narodnih predstavnika nezabilježeno je čak i u skupštinama i zborovima Stare Crne Gore i pripada nekim davno prošlim vremenima", navodi se u saopštenju liberala.

XS
SM
MD
LG