Linkovi

CG: Dijalog u senci sukoba


Parlamentarni dijalog stranaka u Crnoj Gori (rtcg.me)
Parlamentarni dijalog stranaka u Crnoj Gori (rtcg.me)

Dok opozicija očekuje prihvatanje uslova oko kojih je zapelo kada je dijalog obustavljen, DPS ne želi za medijatora Ranka Krivokapića, za čiju smjenu sa mjesta predsjednika parlamenta je podnijela inicijativu

Dok gotovo sve parlamentarne partije u Crnoj Gori očekuju nastavak parlamentarnog dijaloga, sve su oštrije optužbe koje medjusobno razmjenjuju doskorašnji koalicioni partneri u vlasti, DPS i SDP

O brojnim značajnim i osjetljivim pitanjima postoji puna saglasnost, a za nastavak parlamentarnog dijaloga stize podrska sa evropskih i američkih adresa. Deklarativno, svi su za dijalog, ali sa pozicija na kojima su prije par sedmica stali. Dok opozicija očekuje prihvatanje uslova oko kojih je zapelo kada je dijalog obustavljen, DPS ne želi za medijatora Ranka Krivokapića, za čiju smjenu sa mjesta predsjednika parlamenta je podnijela inicijativu.

Sjednica je zakazana za sjutra, a očekuje se da ce DPS prikupiti najmanje 41 glas, od istih onih stranaka koje su nedavno dali povjerenje Vladi.

Odluka Predsjedništva Demokratske partije socijalista da formalno predloži Glavnom odboru raskid koalicije sa Socijaldemokratskom partijom ubrzaće proces prekompozicije i raščišćavanja političke scene na lokalnom nivou, pisu danas mediji.

Smjena kadra SDP-a sa funkcija u lokalnim upravama Pljevalja, Bijelog Polja i Nikšića, ali i Podgorice gotovo da je izvjesna, posebno nakon Krivokapićevog glasanja protiv Đukanovićeve Vlade i nastavka otvorenih napada lidera SDP-a, ne samo na DPS, već i na dosadašnje rezultate koalicione vlasti.

Realno je očekivati da nakon smjene Ranka Krivokapića ubrzo uslijedi smjene i razrješenja kadra SDP-a u državnoj upravi i upravnim odborima javnih preduzeća.

Za to vrijeme, SDP saopštava kako se "iz dana u dan u medijima koji služe kao fabrike laži DPS-a slavodobitno, u totalitarnom duhu političkih čistki, najavljuje, iz političkih motiva odmazda prema ljudima zaposlenim u administraciji. U SDP-u tvrde da u vladajućoj stranci nesvjesno priznaju da je Crna Gora i po njima postala privatno vlasništvo.

Mnoge stvari će, ipak, biti jasnije nakon sjutrašnje sjednice parlamenta na kojoj i formalno prestaje 18 godina dug koalicioni brak DPS-a i Socijal-demokratske partije.

XS
SM
MD
LG