Linkovi

CG: Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Nebojše Medojevića


Lider Pokreta za promjeene Nebojša Medojević sa opozicionim kolegama Milanom Kneževićem i Andrijom Mandićem

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je u utorak optužnicu protiv lidera Pokreta za promjene, člana opozicione koalicije Demokratski front, Nebojše Medojevića, i još deset osoba, kojima se stavlja na teret pranje novca i stvaranje kriminalne organizacije, saopšteno je iz tužilaštva.

Tužilaštvo je saopštilo da je optužnica, kojom se Medojević i ostale tereti za "stvaranje kriminalne organizacije" i "produženog krivičnog djela pranja novca", dostavljena Višem sudu u Podgorici, te da će ročište radi ispitivanja i ocjena zakonitosti i opravdanosti biti zakazano "u zakonskom roku".

Optužnica protiv Medojevića, lidera PZP, banjalučkog biznismena Momira Nikolića i grupe crnogorskih državljana uslijedila je nakon višemjesečne istrage o navodnom pranju novca uoči i za vrijeme predizborne kampanje za parlamentarne izbore 2016.

Tužilaštvo je u više navrata saopštilo da je istraga dovela do dokaza da su optuženi navodno oprali stotine stotine hiljada eura u interesu Medojevićevog Pokreta za Promjene, podsjeća portal www.antenam.net. koji prenosi pisanje dnevnika Pobjeda da spisak okrivljenih još nije konačan, podsjećajući da su na njemu direktor i tehnički sekretar PzP, Dejan Vujisić i Željko Šćepanović, te lokalni diler deviza Gordan Konatar.

Prema sumnjama Specijalnog tužilaštva, Medojević je sa Nikolićem osmislio kriminalni plan da u legalne tokove ubace novac koji je banjalučki biznismen navodno nezakonito stekao u građevinskim poslovima, kao preduzetnik firme „Graditelj“ iz Tivta.

Medojević se sumnjiči da je angažovao saradnike da za potrebe partije rade konverziju deviza, navodno lažno prikazujući novac kao donaciju partiji, s ciljem da se izbjegne plaćanje poreza, prenosi taj portal.

Specijalno tužilaštvo je utvrdilo i da je Nikoliću u više navrata na račun iz inostranstva uplaćeno gotovo milion eura, a ti sumnjivi transferi novca su bili uglavnom iz bivših sovjetskih republika.

Prema podacima do kojih su došli istražitelji, Nikoliću je u samo jednoj transakciji iz Litvanije uplaćeno 170.000 eura, a sumnja se da je riječ o transferima novca preko ruskih firmi sa sjedištem u toj baltičkoj zemlji.

Medojević, koji je istragu tužilaštva "najavio" i prije njenog pokretanja - optužujući Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića za politički progon njega i ostalih lidera DF-a, više puta je negirao krivicu za djelo koje mu se stavlja na teret.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG