Linkovi

Dikić negirao krivicu, odluka o optužnici za 15 dana


Hapšenje Bratislava Dikića, 17. oktobar 2016. (Arhiva)
Hapšenje Bratislava Dikića, 17. oktobar 2016. (Arhiva)

Bivši šef žandarmerije Srbije, Bratislav Dikić, negirao je danas pred Višim sudom u Podgorici da je pripremao teroristički napad na crnogorske institucije i bivšeg premijera uoči parlamentarnih izbora održanih 16. oktobra.

On je, na današnjem pripremnom ročištu koje prethodi izjašnjavanju Višeg suda o optužnici Specijalnog tužilaštva, rekao da je "žrtva i proizvod optužnice", te da "nije pokušao da izvrši ili izvršio" ono što mu stavlja na teret.

Dikić je, takođe, rekao da ne poznaje nikoga iz Demokratskog fronta, niti je komunicirao sa liderima te opozicione koalicije, Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, koji su takođe optuženi za zavjeru koja je navodno imala cilj sprečavanje ulaska Crne Gore u NATO.

Obrazlažući optužnicu, Specijalni tužilac, Saša Čađenović, rekao je da za nju postoje dokazi koji se zasnivaju na materijalu prikupljenom iskazima svjedoka, svjedoka saradnika, vještačenjem, tajnim nadzorom, listinzima telefonskih komunikacija i dokazima prikupljenim putem međunarodne pravne pomoći iz Srbije, Poljske i SAD.

Advokati odbrane saglasili su se da je optužnica "neodrživa i paušalna", a jedan od njih, Goran Petronijević, glavnog svjedoka-saradnika tužilaštva, Sašu Sinđelića, nazvao "slobodnim saradnikom bezbjednosne agencije" i "instruiranim svjedokom".

Oni su predložili sudu da vrati optužnicu Specijalnom tužilaštvu i obustavi postupak protiv njihovih branjenika, ocjenjujući da u njoj nema materijalnih dokaza ili se oni ne mogu upotrijebiti na sudu.

Šestoro optuženih prisustvovalo je današnjem pripremnom ročištu, a očekuje se da se Viši sud u narednih 15 dana ouči o optužnici protiv 14 ljudi, uključujući i dva još uvijek nedostupna navodna 'mozga' operacije iz Rusije i dvojicu njihovih navodnih saradnika iz Srbije, čije je izručenje Crnoj Gori odbio beogradski sud.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG