Linkovi

Opozicija u Crnoj Gori ne priznaje rezultate izbora


Lider DF-a Andrija Mandić
Lider DF-a Andrija Mandić

Crnogorska opozicija saglasila se da ne prizna rezultate nedjeljnih izbora zbog "pokušaja državnog udara" na dan izbora, kada je, po njima, zloupotrijebljen izborni proces, Specijalno tužilaštvo i policija.

Jedan od lidera iz DF-a Nebojša Medojević rekao je za Glas Amerike da su se Demokratski front, koalicija Ključ, Demokrate i SDP dogovorili da ne priznaju rezultate izbora zbog niza razloga, uključujući i najveći - hapšenje grupe navodnih napadača na državu.

"To je skandal nezabilježen u izbornim procesima, čak i na Balkanu", rekao je Medojević.

On je rekao da "odavno ne vjeruje OSCE-ovim ocjenama o regularnosti izbora, nazivajući tu organizaciju "prevaziđenom i neefikasnom institucijom".

On je najavio da će opozicija u narednim danima "otvarati pitanja koja su važna" i dodao da za sada nije bilo razgovora o protestima.

Juče je, na izborni dan, objavljeno da je uhapšeno 20 državljana Srbije koji su osumnjičeni da su imali namjeru da zauzumu institucije, pucaju po građanima i uhapse premijera Mila Đukanovića.

Međunarodni posmatrači: Na izborima u Crnoj Gori ispoštovane osnovne slobode

Međunarodni posmatrači koji su pratili izbore u Crnoj Gori ocijenili su da su na njima ispoštovane osnovne slobode, te da su oni reprezentovali volju naroda.

Predstavnici OSCE/ODIHR, te parlamentarnih skupština OSCE i Savjeta Evrope, čijih je 200 posmatrača nadgledalo izborni proces, saopštili su da je kampanja, prožeta ličnim napadima, protekla "u nedostatku različitih unutrašnjo-političkih alternativa".

"Pozitivne promjene koje smo uočili demonstriraju iskrenu volju da se unaprijedi (izborni) proces", saopštili su predstavnici tih organizacija na konferenciji za štampu u Podgorici.

Oni su ocijenili da visoka izlaznost odražava nadu koju su ljudi u Crnoj Gori imali od ovih izbora, te da su navodi o korupciji, stranom finansiranju, političkim tenzijama i nedosljednosti pravnog okvira kvarili izborni proces.

"Uprkos tome, ocjena naših posmatrača je da su izbori reprezentovali volju naroda", piše u izvještaju tih organizacija.

Posmatrači su rekli da je sada na novoizabranoj vladi da radi, sa mandatom koji su joj dali birači, na realizaciji punog demokratskog kapaciteta zemlje.

"Dok je nova zakonska regulativa koja se odnosi na finansiranje kampanje unaprijedila odgovornost javnih institucija, ona nije obezbijedila adekvatno objavljivanje troškova", navodi se u izvještaju.

Oni su ocijenili da transparentnost procesa ograničava činjenica da učesnici nisu u obavezi da prijave troškove kampanje prije dana izbora.

XS
SM
MD
LG