Linkovi

Opozicija u CG: Bojkot do datuma izbora


Skupština Crne Gore bez predstavnika opozicije
Skupština Crne Gore bez predstavnika opozicije

Nakon što je evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han juče u Podgorici rekao da ne podržava bojkot parlamenta, danas se oglasila crnogorska opozicija. Predstavnici pet stranaka poručili su da neće prekinuti bojkot Skupštine dok ne budu imali datum ponavljanja parlamentarnih izbora u razumnom roku.

Predstavnici Demokrata, Demosa, Socijaldemokratske partije, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA predstavnicima diplomatskog kora predstavili su izvještaj o dešavanjima u toku izbornog dana, poručujući da je taj dokument odbrana člana 2 Ustava koji kaže da se “ne može priznati ni uspostaviti ona vlast koja nije izraz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima”.

Kako je rekao predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, u izvještaju su sublimirane sve zloupotrebe koje su se dešavale u predizbornom i izbornom procesu i sav antidemokratski karakter izbornog dana.

„Širenje straha i panike izazvano saopštenjima Specijalnog državnog tužilaštva i Uprave policije direktno je uticalo i na opredjeljenje i na izlaznost birača, posebno opozicionih i birača manjinskih naroda“, kazao je on.

Bečić je kazao da se stav opozicije temelji na dva ključna preduslova da bi ušli u sljedeću fazu: nema prekida bojkota dok se ne dobije jasan datum ponavljanja parlamentarnih izbora u razumnom roku, a slučaj državnog udara i terorističkih napada na dan izbora mora se dovesti do kraja.

Lider SDP-a Ranko Krivokapić je poručio da opoziciju i građane Ustav obavezuje da ne prihvate nasilje nad njihovom voljom i rušenje elementarnog osnova demokratije – slobodnog izjašnjavanja građana.

„Sada je svako povjerenje potrošeno duetom državnih udara. Mi smo na dan izbora imali dva državna udara – jedan je od stranaca, srpskih državljana, što je u nadležnosti tužilaštva, a drugi je od DPS-a, koji je sprovodio aktivni državni udar, sprječavanje građana da se slobodno izjašnjavaju“, kazao je on.

Krivokapić je poručio da bojkot može prestati samo utvrđivanjem dana izbora. Predsjednik Demosa, Miodrag Lekić, kazao je da su, nakon sastanka sa evropskim komesarom Johanesom Hanom, koji traži kompromis o situaciji, zadovoljni njegovim stavom. On je kazao da znaju da je parlament mjesto demokratije.

„Znamo to vrlo dobro, pročitali smo i mi ponešto i znamo o politici i mi ponešto, ali nije demokratija samo u parlamentu, nego i kroz druge forme“, kazao je on, poručujući da birači traže jak odgovor.

Lekić je predstavnike diplomatskog kora pitao da li je moguće u njihovim zemljama da su izbori regularni i slobodni kad se na dan izbora sa zvaničnog nivoa objavljuje da je u toku državni udar.

I Lekić je ponovio da se opozicija izvjesno neće vraćati u parlament. „To je vrlo precizna poruka i to će biti činjenica sa svim posljedicama koje mogu biti po dalji politički proces u Crnoj Gori“.

Lider Građanskog pokreta URA, Žarko Rakčević, poručio je da žele slobodne i fer izbore, bez atmosfere državnog udara, terorista i kupovine glasova.

„Gotovo 30 godina imamo jednu te istu nesmjenjivu vlast i, nažalost, neka sjećanja na aktivnosti DPS-a iz prošlosti, gdje je takođe konstruisana afera, teroristi,a onda od tih afera na kraju nije bilo ništa, osim odštetnih zahtjeva onih koji su bili navodni učesnici tih terorističkih napada“, kazao je on.

Austrijski ambasador u Podgorici, Johan Frelih, rekao je da je potrebna istraga u vezi sa dešavanjima tokom izbornog dana i ocijenio da bojkot nije dobro rješenje i da treba da bude okončan.

„Nadamo se da će se opozicija vratiti u parlament da učestvuje u konstruktivnom dijalogu“, kazao je Frelih, navodeći da smatraju i da obje strane treba da naprave korak.

XS
SM
MD
LG