Linkovi

CG: Orkanski vjetar ruši stabla i nosi krovove 


Nevreme u Crnoj Gori

Olujni vjetar sa udarima jačine preko 100 kilometara na čas pričinio je u subotu veliku materijalnu štetu u Podgorici i južnim opštinama, noseći krovove kuća i rušeći stabla u naseljenim gradskim četvrtima, a letovi sa tivatskog preusmjereni su na podgorički aerodrom, saopštili su zvaničnici.

Iz biroa za odnose sa javnošću glavnog grada saopšteno je da su nadležne službe na terenu, gdje intenzivno rade na otklananju posljedica nevremena prouzrokovanog jakim vjetrom koji je u kasnim večernjim satima zadesio Podgoricu.

"Svi raspoloživi kapaciteti stavljeni su u funkciju Operativnog štaba za vanredne situacije Glavnog grada koji koordinira planom aktivnosti i mjerama koje se kontinuirano sprovode kako u gradu ne bi bilo većih problema u funkcionisanju”, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Glavnog grada.

Prema istom saopštenju, u svim djelovima grada intenzivno se radi na sanaciji nastalih šteta i ublažavanju posljedica nevremena, čemu su posebno doprinijele i preventivne mjere koje su gradske službe i društva preuzele u susret nevremenu.

Nevreme u Crnoj Gori
Nevreme u Crnoj Gori

Jak vjetar izazvao je najviše problema i štete lomljenjem grana, čak i čitavih stabla, pa su ekipe gradskog Zelenila posjekle i uklonile polomljena stabla i grane na više prometnih gradskih bulevara i ulica.

Nevrijeme je prouzrokovalo i štete na javnoj rasvjeti, bilbordima i semaforskoj signalizaciji, na čijoj se sanaciji takođe intenzivno radi, a iz glavnog grada posebno apeluju na građane da se, u cilju njihove sigurnosti, ne kreću parkovima i pored drvoreda, kao i da ne parkiraju svoje automobile pored stabala i stubova javne rasvjete.

Orkanska bura sa udarima od preko 100 kilometara na sat uzrokovala je veliku štetu u primorskim opštinama, noseći krovove kuća, uključujući i dio krova Instituta “Dr Simo Milošević” u Igalu, a letovi sa tivatskog aerodroma se preusmjeravaju na podgorički.

Dio primorja je ostao bez struje zbog loše meteorološke situacije koja je zadesila južni i centralni dio Crne Gore, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema, jaki vjetar ugrozio je nadzemne vodove i na području Danilovgrada i Podgorice, pa su selo Martinići i dio Zete bez struje.

Iz CEDIS-a je saopšteno da su, na zahtjev Vatrogasne službe zbog požara, isključene su trafostanice koje napajaju primorska mjesta Klinci, Kumbor, Baošići i Bijela.

Meteorolozi za večeras i sjutra u Podgorici ne najavljuju osjetno slabljenje sjevernog vjetra, dok se na na sjeveru zemlje očekuje jako zahlađenje i nagli pad temperature, a stabilizacija vremenskih prilika očekuje se tek u ponedjeljak.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG