Linkovi

Od sjutra maske obavezne samo u zdravstvenim ustanovama, kolektivnim smještajima i javnom prevozu


Podgorica, arhivska fotografija

Direktor Instituta ja javno zdravlje (IJZ) Igor Galić saopštio je danas da je Savjet Vlade Crne Gore usvojio mjere u borbi protiv koronavirusa, prema kojima će nošenje zaštitnih maski biti obavezno samo u zdravstvenim ustanovama, kolektivnim smještajima i javnom prevozu.

"Nošenje maski od danas je obavezno samo u zdravstvenim ustanovama, kolektivnim smještajima, javnom prevozu. Nošenje maski u svim ostalim objektima ostaje kao preporuka", rekao je Galić novinarima i dodao da će mjere važiti od 8. do 22. aprila

Galić je rekao da maske u školama nisu neophodne, ali i da bi bilo dobro da ih učenici i dalje nose, savjetujući posebno rizične grupe stanovnika da nose maske u zatvorenim prostorima.

On je naveo da će, ako dođe do dalje stabilizacije epidemiološke situacije, vlasti predložiti ukidanje maski i u zdravstvenim ustanovama, javnom prevozu i kolektivnim smještajima.

“Moramo biti jako oprezni. Ovim mjerama je doneseno da maske u školama nijesu obavezne, ali bismo preporučili da ih djeca nose. Ako jedno dijete bude zaraženo, mjera karantina biće izrečena cijelom odjeljenju”, rekao je.

Galić je rekao da su još uvijek na snazi mjere koje se odnose na prostorne kapacitete određenih zatvorenih objekata, da bi se prorijedio broj ljudi koji mogu biti u zatvorenoj prostoriji.

“Iz tih razloga još su na snazi mjere o dozvoljenom broju posjetilaca prisutnih po kvadratnom metru u zatvorenim objektima”, objasnio je direktor Instituta.

Takođe, prema novim mjerama, ukida se ograničenje broja prisutnih na javnim okupljanjima, dok će ostale mjere ostati na snazi.

Galić je upozorio da će zdravstvene vlasti, ukoliko se bude zabilježio nepovoljan trend, reagovati momentalno i revidirati mjere i prije njihovog isteka 22. aprila.

"Vjerujemo u odgovornost naših građana i nadamo se da neće biti potrebe za takvim potezom", rekao je direktor IJZ.

Prema njegovim riječima, broj oboljelih manji za oko devet procenata u odnosu na prethodne dvije sedmice.

"Takođe i broj preminulih manji je za 18,2 procenta u odnosu na prethodne dvije nedjelje", rekao je Galić.

XS
SM
MD
LG