Linkovi

Crna Gora: Vjetar rušio stabla i krovove, hiljade ljudi bez struje


Sneg u Podgorici
Sneg u Podgorici

Treći dan ekstremnih hladnoća koje su pogodile Crnu Goru obilježio je pad temperature do 22 stepeni ispod nule, praćen olujnim udarima sjevernog vjetra koji je nosio krovove kuća i nadstrešnice, obarajući na stotine stabala na jugu zemlje.

Orkanska bura sa udarima i do 118 kilometara na sat nosila je u Baru i okolnim naseljima krovove, nadstrešnice i bilborde, lomeći stabla koja su padala po putevima i parkiranim automobilima u centru tog primorskog grada.

Mnoga naselja u primorskim opštinama Bar i Herceg Novi ostala su bez struje zbog kvarova na dalekovodima, a većina aviona planiranih da slete na tivatski aerodrom preusmjeravani su na aerodrom u Podgorici, piše portal Vijesti.

«Najviše problema je bilo u snabdijevanju električnom energijom», saopštio je Mirsad Mulić, direktor Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore. «Ekipe elektrodistributivnog sistema su na terenu gdje ulažu ogromne napore da otklone kvarove, ali ih u tome ometaju izuzetno niske temperature i jak vjetar i na taj način ugrožavaju bezbjednost radnika koji izvode radove»

On je rekao da su ekipe uspjele da saniraju neke probleme, ali i da je neizvjesno kada će biti otklonjeni svi kvarovi koji su juče ostavili bez struje cijela naselja u okolini Bara, Herceg Novog i Podgorice.

Mještani tri barska naselja u kojima živi najmanje osam hiljada stanovnika već treći dan nemaju struju, a danas je otklonjen kvar koji je juče ostavio u mraku stanovnike ljetovališta Sutomore.

Neuobičajeno niske temperature danas su ušle «u minus» u svim crnogorskim gradovima, sa rekordnih minus 22 izmjerenih na Žabljaku, što je, uz jak vjetar, stvaralo subjektivni osjećaj hladnoće od minus 29 stepeni, saopšteno je na Internet stranici crnogorskog Zavoda za hidrometeorologiju.

«Vjetar će i sjutra biti jak, naročito u centralnim i južnim predjelima», rekao je večeras meteorolog Branko Micev, koji je i za naredne dane najavio ledene temperature, posebno na sjeveru zemlje, uz jutarnje temperature do ispod 25 stepeni.

Meteorolozi očekuju da tokom noći Podgorica obori «hladne» temperaturne rekorde stare 60 godina, kada je u glavnom gradu izmjerena temperatura od minus deset Celzijusa.

Vojska Crne Gore juče je evakuisala četvoročlanu porodicu zavijanu u selu Radovče u okolini Podgorici, a danas su izviđači u okolini Sutomora spasili od smrzavanja poznatog crnogorskog vajara, 85-godišnjeg Mija Mijuškovića, prenose lokalni mediji.

Na snazi je i dalje crveni meteorološki alarm i preporuka o izbjegavanju putovanja, dok je na teritoriji cijele Crne Gore uvedena i zabrana lova, a korisnici lovišta upozorili da preduzmu posebne mjere zaštite divljači, javila je Antena M.

Svi glavni magistralni putevi u Crnoj Gori, osim dionice Rožaje-Kula-Peć, prohodni su, ali su mnogi sporedni putevi prema desetinama sela na sjeveru i dalje blokirani sniježnim nametima.

Visina snijega na Cetinju i nekoliko sjevernih opština dostigla je pola metra, dok je sniježna mećava stvarala namete visoke i po dva metra.

Danas je zatvorena i Luka Bar zbog snažnog vjetra koji je tokom protekle noći dostizao jačinu i do 70 čvorova, a njeni zvaničnici saopštili da neće raditi «do daljnjeg».

XS
SM
MD
LG