Linkovi

Ekstremno niske temperature pogodile Crnu Goru


Posljedice nevremena u Baru (foto: TVCG)

Talas polarne hladnoće zahvatio je danas Crnu Goru, dok su olujni udari vjetra i sniježna mećava otežali saobraćaj na svi putnim pravcima, a neka sela na sjeveru odsjekli od ostatka zemlje, javljaju mediji u Podgorici.

Na internet stranici Zavoda za hidrometeorologiju juče je objavljen crveni meteo alarm, a građani su upozoreni da u naredna dva dana ne izlaze iz svojih domova ili kreću na put bez prijeke potrebe, prenosi TV Crne Gore.

Na Cetinju, Žabljaku i Kolašinu je do četvrtka uveče palo oko pola metra snijega, a nevrijeme je uzrokovalo probleme i na jugu, gdje su pojedina sela kod Ulcinja i poluostrvo Luštica večeras ostali bez struje.

“Činjenica da su u ovom trenutku svi putevi prvog reda u Crnoj Gori prohodni i da nemamo životno ugroženih u ovoj situaciji govori da su naše službe reagovale adekvatno”, rekao je Mirsad Mulić, direktor Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore.

Gostujući u dnevniku TVCG, Mulić je rekao da, zahvaljujući upozorenju Zavoda za hidrometeorologiju koje je MUP proslijedio svim nadležnim službama, “danas situacija ohrabrujuća”.

“Danas smo, sa Vojskom Crne Gore, započeli akciju spasavanja jedne petočlane porodice u mjestu Radovče, opština Podgorica”, rekao je Mulić i dodao da su spasioci prišli na 200 metara od te porodice, te da njeni članovi nisu životno ugroženi.

Sniježne padavine danas su na nekoliko sati uzrokovale zatvaranje jednog od dva glavna putna pravca koji vode od Podgorice prema primorju, pa je kratko zatvaranje dionice Sutomore-Virpazar stvorilo kilometarske kolone automobila.

Meteorolog Dragan Burić saopštio je da se u naredna dva dana očekuje jačanje vjetra i ekstremno niske temperature.

“Tokom noći i sjutra jačaće i vjetar i zahlađenje, pa se u petak očekuju olujni, pa i orkanski udari sjeveroistočnog i sjevernog vjetra”, rekao je Burić i najavio da bi u subotu temperature u pojedinim sjevernim opštinama mogla pasti i ispod minus 20 stepeni, a u glavnom gradu Podgorici dostići rekordnih minus deset.

On je rekao da postoji “jako nepovoljna meteorološka kombinacija veoma niskih temperatura i olujnih ili orkanskih udara vjetra koja stvara izražen subjektivni osjećaj hladnoće”.

Iz Crnagoraputa su saopštili da u zemlji ima neprohodnih seoskih puteva “nižeg ranga”, koji će biti čišćeni nakon stabililizacije prilika na glavnim putevima.

Meteorolozi su najavili da će hladni talas trajati narednih nekoliko dana, kao i da će od nedjelje hladnoća postepeno slabiti.

XS
SM
MD
LG