Linkovi

Nevrijeme nanijelo veliku štetu na sjeveru Crne Gore, ugroženi putevi i mostovi


Nevreme u Crnoj Gori. (Foto: Tviter Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore)
Nevreme u Crnoj Gori. (Foto: Tviter Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore)

Nevrijeme sa obilnim kišama koje je posljednjih dana zahvatilo Crnu Goru ugrozilo je objekte, puteve i mostove na sjeveru zemlje, izazivajući veliku materijalnu štetu, a strahuje se da je odnijelo i prvu žrtvu, saopštili su zvaničnici u petak.

Predsjednik Opštine Mojkovac Vesko Delić rekao je da je jedna osoba poginula u požaru koji je, prema njegovim saznanjima, indirektna posljedica nevremena koje je juče pogodilo mojkovački kraj, a prethodnih dana pričinilo veliku materijalnu štetu na sjeveru Crne Gore.

"Nažalost, jedna osoba je u Mojkovcu juče stradala. Prema mojim saznanjima to je indirektna posljedica onoga što se dešavalo prethodne noći kada se zbog jake grmljavine jedna kuća zapalila, a u požaru se ugušila jedna osoba", saopštio je predsjednik Opštine Mojkovac Vesko Delić za RTCG.

Spasilačke službe i pripadnici Vojske Crne Gore već četiri dana tragaju za trinaestogodišnjim dječakom iz Herceg Novog, koga su talasi u petak veče povukli u more.

Prema nezvaničnim informacijama iz Odjeljenja bezbjednosti Herceg Novi, dva dječaka sišla su sa šetališta da se fotografišu, nakon čega je talas povukao jednog od njih.

Pomoćnik direktora uprave pomorske sigurnosti, Žarko Lukšić, kazao je, kako prenose lokalni mediji, da su ronioci danas pretraživali pećine, kanale i akvatorijum u blizini mjesta nesreće, ali bez rezultata.

On navodi da su "u potragu uključene sve raspoložive snage, od policije, mornarice, hidrometeorološkog zavoda sa podvodnim kamerama i specijanom opremom, kao i da je angažovan i dron iz Direktorata za zaštitu i spasavanje sa specijalnim kamerama".

U potragu za dječakom sinoć se uključila i Evropska agencija za zaštitu granica, Fronteks.

Šteta u Mojkovcu oko milion eura

Na teritoriji Mojkovca obilne kiše izazvale su odrone i klizišta, podigle vodostaj rijeka, pa su uništeni i manji mostovi. Lokalne vlasti navode da je ugroženo i nekoliko kuća u "koje je prodrla voda, tako da ljudi nijesu mogli da noće u njima".

Potpredsjednik opštine Mojkovac i predsjednik komisije za elementarne nepogode tog grada Ivan Ašanin, za Glas Amerike, kaže da je prema prvim procjenama šteta u tom gradu oko milion eura.

"Odnešena su tri mosta, četiri su za reknostrukciju. Bujični tokovi su pričinili veliku štetu, putna infrastuktura je veoma ugrožena, makadamski, čak i novi asfaltni putevi su oštećeni. Šteta je sigurno blizu milion eura", navodi Ašanin.

Vlada najavila pomoć ugroženim opštinama

Vlada Crne Gore je spremna da pomogne opštinama u kojima je, usljed nevremena, pričinjena materijalna šteta, kazao je u petak premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

On je na sjednici Vlade poručio da će Vlada "izaći u susret svim građanima, naročito onima na sjeveru".

“Spremni smo i finansijski da pomognemo opštinama koje su se našle na udaru”, kazao je Abazović na sjednici Vlade. On je rekao da je u nevremenu najviše stradala infrastruktura i da će se to najteže nadoknaditi.

Potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija u tehničkom mandatu Ervin Ibrahimović obišao je danas, nakon ekstremnih meteorloških prilika, putne pravce na sjeveru Crne Gore i konstatovao da je "stanje zabrinjavajuće a štete velike".

"Biće potrebno promptno reagovati odmah nakon smirivanja meteorološke situacije kako bi se izvršila sanacija oštećenja i normalizovalo odvijanje saobraćaja. Bujični potoci i ektremno visoki vodostaji nanijeli su velike štete i na lokalnoj infrastrukturi koje lokalne uprave neće moći same da saniraju, pa će biti potrebno brzo djelovati pružanjem urgentne pomoći sa nivoa Vlade”, izjavio je ministar Ibrahimović koji je obišao putni pravac Kolašin-Mateševo, Mojkovac-Bijelo Polje i Berane-Rožaje.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova prethodno je saopšteno da je "najnepovoljna situacija u opštinama Bijelo Polje, Mojkovac, Gusinje, Plav, Berane, Rožaje gdje su, usljed jakih padavina, ugroženi objekti, mostovi i putevi".

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je, međutim, kazao da se "prema posljednjim informacijama očekuje smanjenje padavina i opadanje vodostaja". On je naglasio da su na terenu pripadnici policije i timova za spašavanje kao i da je Vojska Crne Gore u pripravnosti.

Zbog odrona, saobraćaj na auto-putu Princeza Ksenija dozvoljen je samo za putnička vozila koja prolaze naizmjenično, a autobusi i kamioni se upućuju na magistralni put Podgorica – Kolašin, preko kanjona Platije.

XS
SM
MD
LG