Linkovi

Olujno nevrijeme u Boki nosilo sve pred sobom


Montenegro Storm

Olujno nevrijeme koje je tokom noći zahvatilo Budvu i Boku Kotorsku oštetilo je dva manja aviona parkirana na aerodromu Tivat i više krovova na kućama, a jedna osoba je zbog ozbiljnih povreda primljena u bolnicu, prenose mediji u Crnoj Gori.

Olujni vjetar “tramontana” jačine više od 100 kilometara na sat izazvao je najveća oštećenja na kućama u hercegnovskim naseljima Pode, Kamenari i Meljine, gdje je oštećen veliki dio tamošnje bolnice, javila je RTCG.

"Potpuno je demolirana pumpna stanica, kvantaška pjaca, velika su oštećenja i na vatrogasnom domu, porušeni su bilbordi, stambeni objekat je stradao iznad Bolnice Meljine, kao i ograda bolnice”, navela je načelnica komunalne policije Herceg Novi, Marija Andrić. “Više ne postoji ni auto praona kod parkinga bivše zgrade Prvoborca, čiji su elementi završili u potoku Nemila”.

Krovovi su najviše stradali u Kamenarima, gdje je jutros pao i stub od struje, zbog čega su neki djelovi opštine Herceg Novi ostao bez struje, a državna televizija je javila da je u hercegnovskim naseljima oluja odnijela 50 krovova.

Direktor Agencije za gazdovanje lukom, Božo Ukropina, rekao je da je nekoliko brodova došlo da se skloni u toku noći, a nevrijeme prati i učesnike regate Cavtat – Herceg Novi.

“Pijavica”, kako mještani zovu pojavu manjeg tornada, na bok je okrenula jedan manji avion na aerodromu Tivat, a jutros je primijećeno njeno kretanje prema Budvi.

Uprava pomorske sigurnosti Crne Gore (UPS) i firma Boka Pilot iz Bijele, spasili su rano jutros austrijsku jahtu "Mamula" i šest ljudi na njoj, dok je bila usidrena nadomak uvale Rose, na ulazu u Bokokotorski zaliv.

"Poziv u pomoć naš Pomorski operativni centar dobio je u tri sata i tri minuta i odmah smo reagovali zajedno sa Željkom Malovićem iz kompanije Boka Pilot iz Bijele. Njihovim plovilom uspjeli smo doći do jahte i sa nje evakuisati šest osoba – četiri žene i dva muškarca, svi državljani Austrije”, rekao je Vijestima direktor Uprave pomorske sigurnosti, Hamdo Kočan.

Kočan je rekao da je “povrijeđenima je pružena medicinska pomoć, a jedna od žena je zbog ozbiljnijih povreda hospitalizivana u bolnici Meljine”, prenosi taj portal.

Službe zaštite i spasavanja Herceg Novi i Služba komunalne policije i inspekcijskog nadzora dežurale su cijele noći, a na terenu su i dalje ekipe komunalaca koji rade na otklanjanju posljedica nevremena.

XS
SM
MD
LG