Linkovi

Rajzing Rajnke o događajima u Crnoj Gori: Izbjeći nasilje po svaku cijenu


Podgorica
Podgorica

Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke pozvala je u četvrtak sve strane u jučerašnjim sukobima policije i demonstranata, da se "uključe u konstruktivan dijalog i izbjegnu nasilje po svaku cijenu".

Ambasadorka Rajzing Rajnke je u poruci na Tviteru takođe pozvala zavađene strane da "rade zajedno da obezbijede uspjeh predstojećih izbora u Crnoj Gori".

"Slobodni, fer i konkurentni izbori su temelj demokratije", istakla je Rajzing Rajnke.

Ambasadorka Velike Britanije u Podgorici, Alison Kemp, saopštila je u poruci na Tviteru da je “zabrinuta zbog sinoćnjih događaja” u Budvi i nekoliko drugih gradova.

“Veoma je važno da se protesti odvijaju mirno i u skladu sa zakonom, a da je reakcija vlasti proporcionalna”, rekla je Kemp.

I Evropska komisija (EK) je saopštila da pažljivo prati dešavanja u Crnoj Gori i pozvala je sve političke aktere na suzdržanost i poštovanje vladavine prava.

"U tom kontekstu, pozivamo sve strane da pokažu suzdržanost i poštovanje vladavine prava", rekla je portparolka EK Ana Pisonero Hernandez, prenosi portal Vijesti.

Pisonero Hernandez je dodala da bi svim mogućim kršenjima zakona trebalo da se bave nadležni organi države, u skladu s nacionalnim zakonodavstvom i relevantnim međunarodnim standardima.

"Kao što je ranije rečeno, EU poziva sve političke aktere da pokažu poštovanje vladavine prava i demokratskih principa i da pokažu političku zrelost da sami pronađu održivo rješenje trenutne situacije kroz dijalog i u duhu međusobnog poštovanja", navela je Pisonero Hernandez.

U međuvremenu, situacija u Budvi i drugim gradovima je mirna, a policija je saopštila da će 53 osobe biti procesuirane zbog sinoćnjih incidenata, od kojih je 41 osoba lišena slobode.

“U incidentima je povrijeđeno devet službenika Uprave policije, oštećeno je 10 službenih vozila Uprave policije a materijalna šteta je nastupila i na zgradama Opštine Budva i Centra bezbjednosti”, navode u Upravi policije.

XS
SM
MD
LG